Jakovčić: Programi i aktivnosti talijanske manjine u Hrvatskoj ne smiju biti ugroženi

POSLJEDICE PRESTANKA FINANCIRANJA PROGRAMA I AKTIVNOSTI TALIJANSKE MANJINE U HRVATSKOJ BILE BI TEŠKE
Zastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE), u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu, Europsku je komisiju upozorio na posljedice koje bi mogla izazvati najava talijanske Vlade o prestanku financiranja programa i aktivnosti talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji.

“Pozornost Europske komisije skrećem na najavu talijanske vlade o mogućem ukidanju proračunskih sredstava potrebnih za financiranje aktivnosti talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji. Nova talijanska vlada, čini se, ignorira vlastite zakone i dovodi u pitanje funkcioniranje udruga talijanske manjine”, kazao je Jakovčić.

“Veliki će problem nastati ne nađu li se sredstva za vrtiće i škole koje pohađaju djeca, pripadnici talijanske manjine. Bit će ugrožene i ostale aktivnosti i programi talijanske manjine koji su bili financirani od ožujka 2001. godine do danas”, upozorio je zastupnik IDS-a.

U takvim okolnostima, smatra Jakovčić, “ni hrvatskoj vladi, ni Istarskoj kao ni Primorsko-goranskoj županiji, niti gradovima ni općinama, neće biti lako pronaći sredstva za financiranje programa talijanske manjine”.

Jakovčić je posebno ukazao na poteškoće u kojima bi se mogao naći dnevni list La Voce del Popolo.

“Taj dnevni list, koji izlazi na talijanskom jeziku, iznimno doprinosi prepoznatljivosti talijanske manjine u Hrvatskoj”, dodao je Jakovčić.

“Od Europske komisije očekujem da pozorno prati najavljene poteze talijanske vlade vezane uz financiranje talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji. Programi i aktivnosti talijanske manjine u Hrvatskoj ne smiju biti dovedeni u pitanje”, zaključuje Jakovčić.
(Rex)

Facebook komentari