Jakovčić: Pozivam EU na kreiranje zajedničke politike razvoja održivog turizma

ZAŠTITITI KULTURNU BAŠTINU OD MASOVNOG TURIZMA
Europska unija mora kreirati zajedničku politiku razvoja i promocije održivog turizma kako bismo zaštitili kulturnu baštinu koja je ugrožena lošim upravljanjem masovnim turizmom, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

 

“UNESCO-va baština na mnogim je mjestima ugrožena. U Dubrovniku, na Plitvičkim jezerima, u Veneciji, Kotoru kao i na Ohridu, da spomenem samo neke lokacije na području moje Jadransko-jonske makroregije, kulturne i povijesne znamenitosti ugrožene su našim ponašanjem kada kao turisti posjećujemo ta mjesta”, kaže Jakovčić.

Turizam je iznimno važna gospodarska grana koja generira velike prihode posebice lokalnim zajednicama, a u njemu je zaposlen svaki deseti građanin EU-a, naglašava Jakovčić.  No, u Europskom se parlamentu, dodaje zastupnik, vrlo rijetko govori o dobrobitima koje turizam donosi, a nedovoljno se upozorava i na štetu koju masovni turizam nanosi UNESCO-voj baštini.

“Stoga se ustrajno zalažem za uspostavljanje krovne turističke asocijacije na razini Europske unije. Samo ćemo se uspostavljanjem takvog zajedničkog tijela i kreiranjem zajedničke politike moći kvalitetno baviti razvojem održivog turizma istodobno štiteći europsku kulturnu baštinu”, zaključio je Jakovčić.    

(REX)

Facebook komentari