Jakovčić: Arbitražna odluka polazište je za konačno rješenje

ISTARSKI ZASTUPNIK U EU PARLAMENTU TRAŽI DIJALOG

Komentirajući odluku Arbitražnog suda europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) je istaknuo da ta neobvezujuća odluka može biti polazište za konačni bilateralni dogovor Hrvatske i Slovenije o graničnom sporu.

“Odluka ovog Arbitražnog suda osnova je za konačni dogovor. Hrvatsku, naravno, ne obvezuje ova odluka, međutim mislim da je odluka polazište za ono što bi vrlo brzo mogao postati i konačni dogovor između dvije države. Želim podsjetiti da praktički Slovenija nije ništa ostvarila od svojih ciljeva koje je imala. 
Svojedobno je slovenski parlament donio odluku da je cijeli Piranski zaljev slovenski. Htjeli su teritorijalno more sve do otvorenog mora. Nisu to dobili. 

Htjeli su i sela iznad rijeke Dragonje, odnosno kanala Sv. Odorika, Škrile, Božine i druga sela. To se nije dogodilo.  U tom kontekstu smatram da je to osnova tj. polazište za konačni dogovor.  

Također, želim pozdraviti odmjerene izjave, koje smo čuli od predstavnika hrvatske i slovenske vlade, te odmjerene izjave pomažu nama, ljudima koji živimo uz granicu. Naravno da narednih mjeseci, pa bude li potrebno i nekoliko godina do konačnog rješenja, želimo zadržati postojeću razinu dobrosusjedskih odnosa. 

Ova odluka u ovom trenutku ne obvezuje Hrvatsku, ali sigurno može pomoći da se pronađe konačno rješenje i u tom kontekstu dijalog nema nikakve alternative. 
Pozivam i hrvatskog premijera Plenkovića, te njegovog slovenskog kolegu Cerara, da se što prije nađu i otvore iskreni prijateljski dijalog kako bi zaista građani uz granicu napokon skinuli sve te utege koji nas opterećuju i počeli živjeti sigurno i u miru”, izjavio je Jakovčić. (REX)

Facebook komentari