Jakovčić: Vrhunski proizvodi i bio hrana jamče konkurentnost poljoprivrede EU

Jakovčić: Vrhunski proizvodi i bio hrana jamče konkurentnost poljoprivrede EU-86871

PRIOPĆENJE
Povezivanje organske poljoprivrede sa zaštitom autohtonih proizvoda vrhunske kvalitete dobitna je kombinacija za europsku poljoprivredu i poljoprivrednike koja će jamčiti konkurentnost EU na svjetskom tržištu hrane, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u obraćanju sudionicima konferencije „Češnjak-kralj europske gastronomije“ kojoj je bio domaćin u Europskom parlamentu. „Inzistiram da jedan od stupova Zajedničke poljoprivredne politike EU svakako bude BIO, EKO odnosno organska poljoprivreda. Naglašavam i važnost zaštite zemljopisnog podrijetla europskih poljoprivrednih proizvoda. Ti su proizvodi naša baština, kultura i tradicija. Takvi su proizvodi, što je još važnije, i naša šansa za podizanje konkurentnosti europske poljoprivrede na svjetskom tržištu“, kazao je Jakovčić.

„Povežemo li ekološku poljoprivredu sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom poljoprivrednih proizvoda tada postižemo sinergiju s kojom pobjeđujemo na svjetskom tržištu“, naglasio je zastupnik IDS-a. „Vrhunski proizvodi i zdrava prehrana jamče konkurentnost europske poljoprivrede, a našim poljoprivrednicima donose bolju zaradu“, zaključio je zastupnik Jakovčić. „Stajalište istarskih poljoprivrednika je da se sve aktivnosti vezane uz novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU trebaju kretati u smjeru definiranja Istre kao BIO regije. To je cjelovit projekt koji, uz ekološku poljoprivredu, znači i brigu o okolišu, vodi i zemljištu. Nužno je da se već sada na regionalnoj i nacionalnoj razini definiraju mjere te odredi udio sufinanciranja kako bi se projekt Istre kao BIO regije uklopio u Zajedničku poljoprivrednu politiku EU“, kazao je pročelnik za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan. „Moramo se osloniti i bolje vrednovati naše autohtone proizvode za što Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču ima potrebne resurse. Istra, Hrvatska i EU imaju vrhunske autohtone proizvode koji trebaju naći put do svjetskog tržišta“ ,istaknuo je ravnatelj porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam Dean Ban. Rex