Jakovčić na osnivačkoj konferenciji „Organic Cities Network Europe“

POREČ JEDINI HRVATSKI GRAD SUDIONIK
Eurozastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u Parizu sudjeluje na osnivačkoj konferenciji "Organic Cities Network Europe", mreže europskih gradova koji promoviraju ekološku proizvodnju hrane. Poreč, jedini hrvatski grad koji je osnivač te mreže, na konferenciji predstavlja  zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović.

Cilj mreže je ojačati i proširiti ekološku proizvodnju diljem Europe, te razviti održive prehrambene planove za europske gradove. Mreža se osniva u suradnji s Europskom komisijom, najvećom europskom ekološkom organizacijom IFOAM, ART inicijativom Ujedinjenih naroda, te najvećim ekološkim sajmom na svijetu BIOFACH u Nurembergu.
U obraćanju sudionicima Konferencije Jakovčić je istaknuo da je tržište ekoloških proizvoda u Europskoj uniji vrijedno 27 milijardi eura te da svake godine raste. Neprekidno se, dodao je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu, povećava i površina zemljišta za ekološku poljoprivredu za približno 400 tisuća hektara godišnje.

„Nakon trogodišnjih pregovora na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj nedavno je prihvaćena Uredba o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda. Tom se Uredbom uvodi stroži nadzor nad ekološkom proizvodnjom hrane kako bi se spriječile prijevare i zloporabe na tržištu te vratilo povjerenje potrošača u proizvode s logotipom EU-a za ekološku proizvodnju“, rekao je Jakovčić.

„Unaprijeđen je i sustav kontrole na poljoprivrednim gospodarstvima u vidu sprječavanja prijevara i nepravilnosti, a ekološki će proizvođači moći odstupiti od načela redovnih godišnjih kontrola ukoliko se ustanovi usklađenost s pravilima ove Uredbe, te dokaže da u periodu od tri godine nije došlo do nepravilnosti. No ključno je da potrošači mogu u potpunosti vjerovati da proizvodi s logotipom EU-a za ekološku proizvodnju ne sadržavaju aktivno upotrijebljene pesticide“, zaključio je Jakovčić.

Sudionici Konferencije, među kojima su predstavnici Pariza, Milana, Beča, Nuremberga i Poreča, potpisali su Sporazum o suradnji na promociji ekološke poljoprivrede i korištenja organskih proizvoda u prehrani te u pružanju potpore tvrtkama koje se bave proizvodnjom zdrave hrane. REX

Facebook komentari