Jakovčić komentirao istup čelnika EK-a Junckera:

NEZAINTERESIRANOST EU ZA HRVATSKO-SLOVENSKI SPOR UGROŽAVA ULAZAK HRVATSKE U SCHENGENSKI PROSTOR 
Ako članice EU ne budu zainteresirane za ono što se događa između Hrvatske i Slovenije tada u pitanje dolazi  i ulazak Hrvatske u schengenski prostor, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) komentirajući izjavu predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera da „hrvatsko-slovenski granični spor nikoga drugog u Europi ne zanima i da nitko ne zna o čemu se zapravo radi.“

"Europska komisija se još jednom pozicionirala i dobro je da želi pružiti usluge Hrvatskoj i Sloveniji u pronalaženju konačnog bilateralnog rješenja. Mislim da na to treba gledati pozitivno", kazao je Jakovčić.

Međutim, kako je naglasio, "s druge strane u ovoj najnovijoj izjavi Junckera vidim jednu vrlo veliku opasnost, a to je njegova rečenica da u biti taj problem nikoga ne zanima. To je nešto što je vrlo opasno jer to znači da Hrvatska i Slovenija ostaju same. U tom kontekstu to sigurno neće biti dobro. Ako nitko u EU ne razumije srž hrvatsko-slovenskog spora to znači da Hrvatska nije svojim europskim partnerima dovoljno dobro objasnila svoje pozicije oko arbitraže.“

"Vrlo je velika opasnost da ako zemlje članice ne budu zainteresirane za ono što se događa između Hrvatske i Slovenije da u pitanje onda dolazi i cijeli naš sustav ulaska u schengenski prostor što je, naravno, za nas od suštinske važnosti kao zemlju. S druge strane imamo i jasan problem dolaska turističke sezone koja je operativni problem", upozorio je Jakovčić.

"Ako ćemo imati kaos u Savudrijskoj vali kao što neke nevladine udruge najavljuju, onda ćemo imati kaos i u europskim medijima - to sigurno nije na dobrobit Hrvatske. Nastavi li se ignoriranje čitave ove situacije od strane EU i prepuštanje to samo medijima i nevladinim udrugama i, na kraju krajeva, samo Hrvatskoj i Sloveniji, sigurno je da rješenja neće biti, a problema će biti napretek", zaključio je europarlamentarac.

Facebook komentari