Izvedba ‘‘Zvuk, pritok dodira’’ nizozemskog umjetnika Noe Silvera

PULSKA GALERIJA HUIU, PETAK, 29. RUJNA U 20 SATI
U sklopu Summer Sessions rezidencije mladi umjetnik Noa Silver Veldhuijsen predstaviti će svoj rad Zvuk, pritok dodira (Sound, a tributary of Touch) u petak 29. rujna u 20 sati u pulskoj galeriji HUIU u Zagrebačkoj 27. Radi se o interaktivnoj izvedbi uživo u kojoj umjetnik i publika stvaraju komunikaciju putem dodira.

U okviru Mp3 platforme udruga Metamedij svake godine ugošćuje umjetnika iz inozemstva na kratkoj i intenzivnoj umjetničkoj rezidenciji Summer Sessions, tijekom koje odabrani umjetnik ima priliku razviti svoj umjetnički projekt u bliskoj suradnji s članovima platforme i vanjskim suradnicima udruge.

Ove je godine izabran Noa Silver Veldhuijsen, dvadesettrogodišnji interdisciplinarni umjetnik koji djeluje na području novomedijske umjetnosti. Rođen u Nizozemskoj, a stanuje i radi u Rotterdamu. Diplomirao je likovnu umjetnost na akademiji Willem de Kooning (WdKa) sveučilišta u Rotterdamu.

U zapadnom društvu većinu komunikacije temeljimo na lingvistici. Tjelesnu interakciju rijetko koristimo kao način komuniciranja, osim kada su u pitanju nama bliski ljudi. Među strancima, ali čak i među prijateljima i obitelji, skloni smo držati se svog osobnog prostora i ograničiti tjelesnu interakciju; stvorili smo barijere oko sebe, iako smo svjesni da postoji duboko ukorijenjena ljudska potreba za fizičkom interakcijom i potvrdom.

Zvuk, pritok dodira predstavlja razigranu alternativu našim uobičajenim modelima komunikacije stvarajući ravnotežu između zvuka i dodira. Rad koristi elektroniku kojom generira sintezu između osjetila. Generirajući glazbene elemente koji zamijenjuju auditivni spektar koji se normalno povezuje verbalnom komunikacijom. To je intimna interaktivna izvedba između umjetnika i publike. Sintetizirajmo zvukove kože.

Ovaj je projekt realiziran u okviru Summer Sessions mreže za razvoj talenata te je zajednička koprodukcija udruge Metamedij i V2_Instituta za nestabilne medije.

Summer Sessions

Summer Sessions je mreža za razvoj talenata koja organizira rezidencijalne programe za umjetnike u začetku karijere te nudi produktivnu atmosferu, kvalitetnu produkciju i stručni feedback – sve što je potrebno za pokretanje ili razvoj profesionalnog umjetničkog projekta. Glavna ideja ovog međunarodnog rezidencijalnog programa je da organizacije sponzoriraju umjetnike iz njihove zemlje za odlazak u neku inozemnu organizaciju kako bi tamo razvijali svoj projekt. Kroz program razvija se projekt od koncepta do rada koji je spreman za prezentaciju. (REX)

Facebook komentari