Izložba „Meštrović: otisci duše“ u tri pulske galerije

OTVORENJE IZLOŽBE U PETAK, 17. SVIBNJA U 19 SATI U SVETIM SRCIMA
Ivan Meštrović (1883. – 1962.) jedan je od najistaknutijih hrvatskih, ali i svjetskih kipara 20. stoljeća. Uz umjetničko djelovanje na području skulpture, svoj stvaralački trag ostavio je i u arhitekturi, crtežu, slikarstvu, grafici i literaturi, a istaknuo se političkim i pedagoškim radom.

Izložba „MEŠTROVIĆ: OTISCI DUŠE“ posvećena je jednom od značajnijih segmenata Meštrovićeva bogatog umjetničkog opusa, njegovoj religioznoj umjetnosti. Počevši od ranih dječačkih uradaka pa sve do smrti, religiozni motivi zauzeli su veći dio njegova kreativnog interesa, a njegovo ikonografsko promišljanje oblikovalo je interijere mnogih sakralnih prostora.

Izložbom, koja je postavljena na tri lokacije (Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca, Augustov hram i Galerija Amfiteatar), predstavljamo skulpture u drvu, bronci, mramoru i gipsu, slike, crteže i litografije – Meštrovićeva remek-djela iz razdoblja 1913. – 1953. godine. Osim kiparskih i slikarskih radova, prikazana su i Meštrovićeva arhitektonska ostvarenja, kao što su crkve Gospa od Anđela u Cavtatu, Presveti Otkupitelj kod Otavica, Naša Gospa u Biskupiji i Sveti Križ u Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu u Splitu.

Izložena su remek-djela iz fundusa Muzeja Ivana Meštrovića – djela iz stalnih postava, ali i ona manje poznata i nikad izlagana, iz muzejskih čuvaonica. Izložbeni postav obogaćen je umjetninama iz kolekcija drugih muzejskih i crkvenih institucija, kao i onih u vlasništvu nasljednika Ivana Meštrovića. 

Izložba će biti svečano otvorena u petak, 17. svibnja u 19 sati u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca.

Ulaz je na dan otvorenja besplatan, a ostale dane ulaznica se naplaćuje po cijeni od 20,00 kuna za odrasle, a 10,00 kuna za učenike i umirovljenike.

Izložbene lokacije:

MUZEJSKO-GALERIJSKI PROSTOR GALERIJA SVETA SRCA
De Villeov uspon 8
Izložba MEŠTROVIĆ: Otisci duše

AUGUSTOV HRAM
Forum b.b.
Izložba MEŠTROVIĆ: Sv. Ivan Krstitelj

GALERIJA AMFITEATAR
Flavijevska ulica
Izložba MEŠTROVIĆ: Rimska Piet?

Organizacija izložbe
Arheološki muzej Istre
Muzeji Ivana Meštrovića

Autorica izložbene koncepcije
Zorana Jurić Šabić

Autorice izložbe
Zorana Jurić Šabić
Lana Majdančić
Maja Šeparović Palada
Barbara Vujanović

Autor likovnog postava
Mauricio Ferlin

(REx)

Facebook komentari