Izložba Ljiljane Barković

FRAGMENTACIJE 3 
U četvrtak, 25. veljače u 19 sati, HUIU galerija  Pula poziva na otvorenje izložbe Fragmentacije 3, Ljiljane Barković.
 
Fragmentacije 3 – slikoobjekti
'Serija radova iz ciklusa Fragmentacije 3 propituju odnos klasičnog pristupa slikarskom djelu - slici u doba digitalizacije, fragmentiranih slika, te društva koje ima tendenciju urušavanja i ponovnog sastavljanja tradicionalnih vrijednosti. U kom smislu? U smislu ponovnog aktualiziranja slikarskih vrijednosti, koje su u svojoj bazi postale zanemarene, stavljene u drugi plan kao vrijednosti umjetničkog značaja, ustupajući mjesto drugim preokupacijama. Ali, kako je likovna umjetnost snažno infiltrirana u sociološki aspekt, tako je podložna i promjenama uloga i značaja. Umjetničko djelo u materijalnom obliku (realizirano kroz rad u mediju uvijek ima svoj integritet i aktualnost).

Djelovanje u području geometrijske apstrakcije omogućuje ne samo utjelovljenje misaonog procesa, već uspostavljanje vlastitog života u djelu baziranog na međusobnim odnosima likovnih elemenata. Precizna konstrukcija slike potencira vrijednost boja, ploha i linija, te likovni elementi postaju konkretne vrijednosti koje predstavljaju stvarnost za sebe. Geometrizirani oblici su jasni i definirani. Ciklus Fragmentacije temelji na promišljanju o univerzalnom i stalnom pokretaču spoznaje kako umjetnost opstaje u vremenu i prostoru uz stalne i neizbježne promjene. Propitujem aktualnost slikarskog pristupa, te lišavanja suvišnog u njemu, kako bi se kroz redukciju iščistila esencija slikarske težnje - novi bespredmetni svijet. Redukcijom na geometrijske oblike i boju vraćamo se u onu već poznatu, manje ili više aktualnu likovnu preokupaciju: kako osamostaliti sliku od predmeta; tako da slika postaje svijet sam po sebi.

U ovoj izložbi stavljam težište na objekte (slikoobjekti) u kojima se bavim  slikom  unutar  slike  u  objektu.  U fokusu  je cjelovita  slika,  koja zbog  medija  stakla  ima  sposobnost  da  prima  u  sebe  različitu  količinu  svjetlosti,  ovisno o vanjskim uvjetima. Kubična forma je uvijek slična, univerzalna Trodimenzionalni radovi problematiziraju status slike u objektu.
Ciklus radova „Slika  u slici“ temeljim na dijaloškim postupcima: transparentne i pune slikarske kompozicije, slike i slike, objekta i slike, te odnosima obojanih fragmenata unutar slike.  Opus se nadograđuje na ciklus „ Fragmentacije“', istaknula je Barković.
 
 
Životopis Ljiljana Barković
 
Rođena 1980. godine u Rijeci. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani 2008. godine i stekla naziv akademska slikarica.
U HDLU Rijeke primljena 2012., u HDLU Istre 2015., a u HDLU (HR) 2018. godine.   Sudjelovala je na nekoliko likovnih kolonija u Hrvatskoj i inozemstvu. Bila je umjetnička voditeljica galerije „Cisterna“ u sklopu Zajednice Talijana Mošćeničke Drage koja djeluje u ljetnim mjesecima od 2014. godine. Dosada je organizirala više od 15 izložbi u galeriji. Od  2015. zaposlena kao asistentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Asistentica je na slikarskim kolegijima, te na kolegiju Staklo. 2016. i 2017. godine pohađala  i završila DPPO program na Filozofskom fakultetu u Rijeci (Dopunsko psihološko i pedagoško obrazovanje za nastavnike). U listopadu 2018. godine je  pohađala radionicu za tehniku obradu stakla na plameniku u školi za staklo Abate Zanetti U Muranu (Italija).
Aktivno izlaže, ostvarila je 14 samostalnih i četrdesetak skupnih izložbi. Bavi se umjetničkim radom na polju slikarstva, a istovremeno gradi svoj umjetnički izraz na polju  umjetničkih objekata u mediju stakla i drugih materijala.
 
Izložba traje do 25. veljače  do 13. ožujka 2021. godine i može se posjetiti od ponedjeljka do petka, od 12 do 20 sati.
 
Radi strogog poštivanja svih epidemioloških mjera, službeno otvorenje izložbe predviđeno je izvan HUiU galerije, na parkingu "preko puta". Zbog ograničenog broja posjetitelja koji istovremeno mogu boraviti u prostoru izložbe, publika je u galeriji raspoređena u grupe po 5 ljudi.
Program HUIU galerije sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Upravnog odjela za kulturu Grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

(REX)

Facebook komentari