Izložba slikarice Janice Šterc u Puli

ČAROLIJA ŽIVOTA
U četvrtak 15.08.2019. u 20 sati u Puli je otvorena samostalna izložba likovnih radova slikarice Janice Šterc. Izložba je postavljena u Galeriji Stari grad, Kandlerova 14, a otvorena je od 15.08.-21.08.2019.  Može se razgledati svaki dan u vremenu od 10-13 i 18-23 sata.
Slikarica Janica Šterc je rođena 24. svibnja 1957. godine u Sisačkoj bolnici, odrasla u Desnoj Martinskoj Vesi a od 1972. godine živi u Zagrebu. Završila je Školu primjerene umjetnosti u Zagrebu Odsjek grafički dizajn u klasi prof. Zdenka Gradiša, te Pravni fakultet u Zagrebu.  Članica je HDLU-a, HUK-a, ULIKS-a Pula i drugih slikarskih udruga. U svom likovnom radu koristi razne tehnike: ulje na platnu i drvetu, akvarel, ugljen, tuš, gvaš i pastele. Uspješno izlaže od 1982. godine a bavi se i pisanjem poezije. Kako sama kaže „svojim radovima slavi ljepotu, ljubav, radost, zajedništvo, slikama obogaćuje pjesme a riječima i stihovima slike“.
Čarolija života
Budući da je već dugi niz godina povezana uz Istru i Pulu odlučila je svoju 41. samostalnu izložbu (od 99 dosadašnjih skupnih i samostalnih) upriličiti upravo u gradu kojem se često vraća, uz koji ju vežu lijepe uspomene i dragi prijatelji. 
Otvorenje izložbe svojim su stihovima uveličali i obogatili istarski pjesnici. Svi su članovi udruge Kultura snova iz Zagreba koja okuplja pjesnike i pisce a čiji član je i Janica Šterc. U programu su sudjelovali: Slavica Božićević, Avelina Damijanjević Draguzet, Drago Draguzet, Davorka Flego, Nevia Kožljan, Slavica Lončarić i Gracijela Putina. Pjesnici su govorili stihove na hrvatskom i talijanskom jeziku te na čakavskom dijalektu. Drago Draguzet je u glazbenom dijelu svirao na mih, sopelicu i organić (usna harmonika), tipične istarske instrumente.
Na izložbi koju je autorica nazvala „Čarolija života“ je izloženo 70-ak slika uglavnom manjih formata. Na slikama autorica prikazuje razne motive: morske pejzaže, kamenjar, cvijeće, ljude u pokretu, masline, brodove... Slike su veoma dojmljive, izazivaju emocije, svojom poetikom na neki način diraju u srce i dušu promatrača. Autorica koristi meke prelaze, svijetlije boje koje su lijepo ukomponirane u željene motive. Slike zrače nježnošću, toplinom, vedrinom i pozitivom što je sasvim u skladu s osobnošću same autorice.
Likovna izložba je odmah po otvaranju izazvala zavidan interes publike, domaćih ljudi i turista. Prelijepe slike plijene pažnjom i zasluže da ih narednih dana dok traje izložba svi koji trenutno borave u Puli svakako pogledaju. Budući da izložba ima i prodajni karakter, moguće je željenu sliku kupiti i ponijeti sa sobom za uspomenu.                                                                                                          Nevia Kožljan

Facebook komentari