Izložba “Izbor iz stalnog postava XXVII” u Galeriji Antun Motika

OD 15. VELJAČE DO 1. TRAVNJA  
U pulskoj Galeriji Antun Motika, od 15. veljače do 01. travnja, moguće je pogledati izložbu "Izbor iz stalnog postava XXVII".

Izloženi su aktovi tehnikom ugljena na papiru, interijeri i ženske figure tehnikom gvaša, ugljenom i kemijskom olovkom te portret tuša. Crteži i skice predstavljati pravo otkriće široj javnosti, a likovnim pedagozima poslužit će kao mjesto održavanja praktičnog rada sa školskim i studentskim naraštajem. Na jednom mjestu može se vidjeti punoća akademijskog  crteža, od reduciranja čvrste linije, pojednostavljenja motiva, pa sve do stišanih naznaka crtanog oblika kojeg osjećamo i tamo gdje je linija nestala. U vrijeme eksperimentiranja, Motikini crteži prerastaju u čiste apstraktne forme. Izloženi radovi nastali su u periodu od 1935. do 1960. godine.

Antun Motika (Pula, 30.12.1902. - Zagreb, 13.02.1992.) - djetinjstvo je proveo u Puli, škole pohađa u Puli, Žminju, Pazinu i na Sušaku, maturirao je 1921. godine. U adolescentskom razdoblju ima potporu slovenskog umjetnika i muzikologa Saše Šantela, profesora u Pazinu i na Sušaku, koji potiče Motikinu likovnu darovitost i sklonost propitivanju raznih umjetničkih disciplina. Studirao je kiparstvo na zagrebačkoj Kraljevskoj akademiji za umjetnost i obrt (R. Valdec), kasnije prelazi na slikarstvo (M. Vanka, V. Becić, Lj. Babić) i 1926. godine diplomira. Dva poslijediplomska semestra pohađa u klasi Lj. Babića (1926. – 1927.). Godine 1929. – 1931. crta karikature za zagrebački satirički list „Koprive“ (jednom se potpisuje Lopata). Godine 1929. – 1940. živi i radi u Mostaru kao profesor crtanja. Stipendijski je boravio 1930. i 1935. godine u Parizu. Prve samostalne izložbe priređuje u Zagrebu 1933. i 1935. godine, uz naklonost likovne kritike. Godine 1940. premješten je u Zagreb, gdje do umirovljenja 1961. radi u Školi primijenjene umjetnosti.Antun Motika dobitnik je više strukovnih i državnih nagrada, a od 1975. godine postaje dopisnim članom JAZU-a. U Istri je samostalno i skupno izlagao u više navrata, a godine 1983., u 80. godišnjici života, u Puli je održan simpozij uz izložbu crteža i skica. O Antunu Motiki snimljena su tri dokumentarna filma (autor Borislav Benažić), bibliografija mu je opsežna, izložbe su popraćene prigodnim publikacijama. Godine 2002. u Klovićevim dvorima priređena je retrospektiva i katalog autora i kustosa Darka Glavana.

Od Donacije djela Zbirke Motika Gradu Puli, od 2006. godine uz izloženi stalni postav u sastavu Zbirke umjetnina Grada Pule, pod imenom Zbirka Antun Motika Pula, realiziraju se dva puta godišnje tematske izložbe u Gradskoj galeriji Pula prezentirajući Antuna Motiku i njegovo djelo u suradnji s eminentnim kustosima i likovnim umjetnicima svih generacija.

Gradska galerija na adresi Kandlerova 8 u Puli otvorena je ponedjeljkom i petkom od 10.30 do 14.30 sati te srijedom od 14 do 18 sati. Razgledavanje je za sve posjetitelje besplatno.

(rex)

Facebook komentari