Iz Pule u Bruxelless po 8.000 eura mjese?no

STRUGALICA

Piše: Damir Strugar

Protekli tjedan u istarskoj metropoli nije donio nekakva nova politi?ka uzbu?enja. Jedina vijest koja je zaintrigirala širu javnost je bijeg prvog ?ovjeka projekta Brijuni-Rivijera Veljka Ostoji?a na ?elno mjesto pore?kog turisti?kog diva “Rivijera”. Naravno da je tamo otišao po ve?u pla?u, ali da i poslije toga ostaje ?lanom Poglavarstva Istarske županije zaduženim za turizam, ne samo da je direktni sukob interesa, ve? i notorna glupost, koju je o?ito netko politi?ki mo?an amenovao!I dok se turisti?ki direktori sele tj. premještaju iz BMW-a u Mercedes, pulski su gimnazijalci brijali Bruxellessom i posjetili Europski parlament. Tamo su ih odvele njihove profesorice Tanja ?erneka i Elizabeta Pavlovi?, a usput su posjetili i muzeje stripa i ?okolade. Jest, istina, u Europskom parlamentu zaista je lijepo, a pogotovo ?e za dvije-tri godine biti lijepo hrvatskim zastupnicima koji ?e oti?i na rad u belgijsku metropolu. Tako ?e šest aktivnih europskih zastupnika za op?e dobro Hrvatske, odra?ivati svoj ?etverogodišnji mandat za mjese?nu pla?u od – 8.000 eura?!?! Mnogim je gra?anima Hrvatske ta svota (cca 60.000 kuna) godišnji prihod, a koliko mi je poznato toliko godišnje prihoduju i gimnazijske profesorice. Neka im bude utjeha u svemu tome to što ?e možda neki od njihovih u?enika jednom u životu zasjesti u Europski parlament, pa ?e se i one mo?i pohvaliti da su zaslužne za to! Šalu, naravno, na stranu, no sve je izglednije da je uz informatiku i poznavanje stranih jezika sasvim izvjesno da je i politika veliki biznis u budu?nosti.
No, možda biznisa bude i oko boži?no-novogodišnjeg vašara u Puli. Grad je, naime, ve? propisno oki?en, postavljene su i dvije deset metarske smreke, a preko no?i niknula su i ?etiri štanda sa pi?em i hranom. No nekako mi se ?ini da ?e ti štandovi i ovoga puta pokazati dozu nemaštovitosti. Naime, štandovi takve namjene godinama vi?amo u Zagrebu i pred njima vje?ne redove od pedesetak zainteresiranih kupaca. Meni je sasvim jednostavan: kobasice sa senfom i kuhano vino! I to kobasice: kranjske, pu?ke, debrecinke, bavarske, hrenovke, narodne i brojne druge. A sve se one kr?kaju u velikim kotlovima, u kojima se spravlja kotlovina. Obilaze?i pak pulske štandove vidim da nude kupus, ?evape i druge prehrambene artikle koji zasigurno ne spadaju u predboži?ni meni. Puljani, o?ito, nikako da se ugledaju na neka ve? uhodana iskustva iz drugih gradova, pa sam zato siguran da tim štandovima u narednim danima slijedi ekonomski fijasko. Uvjerava me jedna šarmantna dama da je to zato što u Puli za tako što nema tradicije, ali ja joj tuma?im da se mora dobro zapo?eti da bi nešto i postalo tradicija. Pa ipak, da ne budem zloguki prorok, pohvaljujem pokušaj gradske uprave da oživi Pulu u ovim predblagdanskim danima, premda tvrdim, pulski ugostitelji za tako nešto o?ito nemaju smisla i znanja. U svakom slu?aju ja za kupus i ?evap?i?e nisam, a dobru kobasu sa senfom o?ito ?u morati pojesti narednih dana na zagreba?kom Trgu bana Jela?i?a. No, možda me situacija na pulskoj gradskoj tržnici i Forumu demantira?? Baš bih volio! Mljac, mljac…