Istra najuspješnija županija u korištenju EU fondova - VIDEO

ORIANO OTOČAN: DO 2020 ISTRA ĆE POVUĆI PREKO 200 MILIJUNA EURA
Danas su u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Pula predstavljeni rezultati Istarske županije na području korištenja EU fondova, a sve u sklopu programa obilježavanja 13. EU tjedna u Istri.


Oriano Otočan pročelnik Upravnog odjela za EU integracije Istarske županije i direktori razvojnih agencija IDA-e, Boris Sabatti, IRENA-e Valter Poropat i AZZRI-a Gracijano Prekalj u nazočnosti predstavnika županije, gradova, općina i sveučilišta predstavili su EU projekte te planove i pripreme za korištenje Strukturnih fondova koji će Hrvatskoj biti dostupni nakon ulaska u Europsku uniju.


Otočan je izrazio zadovoljstvo brojem realiziranih projekata i onih čija je realizacija u tijeku, a riječ je o ukupno 310 projekata i 109,8 milijuna eura sredstava iz fondova povučenih u Istru. U projektima je sudjelovalo 133 različitih subjekata iz Istre, a kao najuspješniji projekt, Otočan je izdvojio IPARD u kojemu je ostvareno 37 projekata iz privatnog sektora. Financijski najznačajniji je Projekt Poreč koji se odnosi na izgradnju odvodnje, te Kaštijun, rekao je Otočan, te nabrojio projekte koji će se tek realizirati.

Neki od njih su Revitalizacija Završja, Luka Poreč i Vrsar, Lukobran u Rapcu, Tehnološki park u Vodnjanu, Golf u Poreču, prenamjena bolnice Mate Horvat za turistički sektor, opremanje OB Pula, Podzemni grad Labin i mnogi drugi.
Kazao je kako je Istra najspremnija od svih županija za pisanje projekata za EU fondove, te kako je samo u javnom sektoru za to osposobljeno 50 osoba, a dodatno je o istome educirano još stotinu osoba.

„Smatramo da će u razdoblju do 2020 godine Istra iz EU fondova povući preko 200 milijuna eura", izjavio je Otočan.


Više u video prilogu. (Tekst i Foto/Video: Doris Floričić)


Video vezan uz članak

Facebook komentari