Istarski župan Valter Flego upriličio prijem za nagrađene učenike

ZA SUDIONIKE DRŽAVNIH NATJECANJA PO POJEDINIM PREDMETIMA
Istarski župan Valter Flego danas je u pulskom Circolu održao tradicionalni prijem za učenice i učenike osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali na državnim natjecanjima po pojedinim predmetima te sportskim natjecanjima i osvojili prvo mjesto.

           „Vi ste nositelji razvoja i dokaz da je Istra regija znanja i izvrsnosti“, rekao je istarski župan Valter Flego na danas održanom svečanom prijemu za učenike državne prvake u Zajednici Talijana-Circolu, u Puli. Prijem je upriličen, zajedno sa pročelnicom UO za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patriciom Percan, za 64 učenika osnovnih i srednjih škola koji su na državnim natjecanjima po pojedinim predmetima, kao i sportskim natjecanjima osvojili prvo mjesto.

Istaknuvši kako izvrsni rezultati istarskih učenika bude osjećaj ponosa i radosti, župan Flego rekao je okupljenima kako je upravo trud temelj svake izvrsnosti te kako svake godine Istarska županija nastoji taj trud i nagraditi. Čestitao je učenicima na vrhunskim postignućima koji su omogućeni kontinuiranim radom, upornošću, ali i podrškom roditelja i profesora.

„Naš prioritet je nastaviti podržavati tu izvrsnost, kako kroz kvalitetnu školsku infrastrukturu i uvjete rada u jednosmjenskoj nastavi, uvođenju brzog interneta, a zatim i stvaranje radnih mjesta kako bi ta izvrsnost ostala ovdje u Istri“, istaknuo je župan Flego dodavši kako je cilj jednaka konkurentnost naših mladih kao i njihovih vršnjaka u najrazvijenijim europskim regijama. „Ono što vi radite jest trčanje jednog maratona koji traje cijeloga života i na kojem, unatoč preprekama koje vas čekaju na putu, morate ustrajati kako bi bili najbolji jer se to uvijek isplati“, poručio je učenicima istarski župan.

Govoreći o dosad realiziranim projektima, župan Flego naglasio je kako je mnogo toga dosad napravljeno u smislu poticanja izvrsnosti učenika i mladih, neki projekti su već u tijeku poput izgradnje dvije nove škole u Poreču, a još predstoje projekti izgradnje novih škola prema modelu javno-privatnog partnerstva za koje je, u razgovoru s predstavnicima Vlade RH, dobio podršku.

Prijem je otvorila pročelnica Percan izrazivši dobrodošlicu učenicima te čestitke njima i njihovim mentorima na predanom radu. Kako je naglasila, posebno možemo biti ponosni na sportska natjecanja gdje su i ove godine zabilježeni izvanredni rezultati na svim razinama.

Kako je istaknula pročelnica Smoljan, ove je godine iz osnovnih škola u Istarskoj županiji, na natjecanjima školske razine sudjelovalo 3443 učenika, na županijskoj razini 756 učenika, a na državnoj njih 83. Ukupno su osnovnoškolci osvojili 13 prvih mjesta. Na razini srednjih škola natjecalo se ukupno 1584 učenika, njih 571 na županijskoj razini te 107 na državnoj te su osvojena 52 odličja.

Župan Flego je svim učenicima i učenicama podijelio prigodne nagrade za ostvarene uspjehe nakon čega se upriličilo druženje uz zakusku na terasi Circola.

Nagrađeni učenici dolaze iz OŠ Jurja Dobrile Rovinj, OŠ dr. Mate Demarina Medulin, OŠ Vladimira Nazora Rovinj, OŠ Poreč, OŠ Vladimira Nazora Pazin, OŠ Vidikovac Pula, SŠ Mate Balote Poreč, Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Učenički dom Pula (odbojka).

Svako je natjecanje ili smotra pravilima određen postupak iskazivanja sposobnosti, vještina i znanja učenika/ca osnovnih i srednjih škola koji se provodi svake školske godine. Natjecanja imaju nekoliko razina, školsku, županijsku i državnu.

Organizator za provedbu školskih sportskih natjecanja je Školski sportski savez Istarske županije, u suradnji s Upravnim odjelom za obrazovanje, sport i tehničku kulturu. Školski sportski savez Istarske županije provodi školska natjecanja na razini županije u 11 sportova za 7.i 8. razred OŠ i u 6 sportova za 5. i 6. razred OŠ i 9 sportova za SŠ.

Organizator natjecanja/smotri na državnoj razini su MZO, Agencija za odgoj i obrazovanje, strukovna udruga, županija i škola domaćin.

(REX/ Manuel Angelini)


 

Facebook komentari