Istarska županija kandidirala 15 projekata u sklopu IPA-e

PROGRAM JADRANSKE PREKOGRANIČNE SURADNJE
U sklopu europskog programa IPA – Jadranska prekogranična suradnja, Istarska je županija kandidirala 15 projekata iz područja turizma, kulture, poljoprivrede, ruralnog razvoja, poduzetništva, održive energije i jačanja institucionalnih kapaciteta. Tim povodom održana je tiskovna konferencija na kojoj su prisustvovali Oriano Otočan, koordinator europskih programa i Kristina Fedel Timovski, savjetnica za međunarodnu suradnju i europske integracije te predstavili sadržaj i način financiranja projektnih ideja. U programu sudjeluju sve zemlje na Jadranu – ukupno osam država, a ukupna vrijednost natječaja iznosi 75 milijuna eura. Vrijednost pojedinačnih projekta iznosi od 500 000 do pet milijuna eura. Postavljena su tri prioriteta – gospodarsko/socijalno/institucionalna suradnja; prirodni i kulturni resursi te prevencija rizika u pogledu zaštite okoliša; te dostupnost komunikacijskih, infrastrukturnih i drugih mreža. Istarska županija je kandidirala ukupno 35 projekata, odnosno više negoli sve hrvatske županije (jadranske) zajedno. Istarska županija je u užem smislu (Upravni odjeli) kandidirala 15 projekata, Istarska razvojna agencija osam, AZZRI (Agencija za ruralni razvoj) devet, IRENA dva projekta te Zavod za prostorno planiranje jedan projekt. Ukupna vrijednost novaca koji bi po tim projektima mogli dospjeti u Istru iznose 9,2 milijuna eura.
Projekt ADRIEUROP 2, ukoliko bude odobren, financirao bi rad Jadranske euroregije i kreirao ga u suradnji sa pulskim Sveučilištem Jurja Dobrile. Osnovao bi se Institut za međunarodnu suradnju i europske integracije, koji bi imao za cilj educirati javni sektor o europskim programima. Izrađivali bi se pritom europski projekti namijenjeni razvoju znanosti te bi u sklopu Instituta djelovao poslijediplomski studij. Projektu ADRION bavi se strategijom održivog turizma na Jadranu, prilikom čega je ideja otvoriti centar u Rovinju za edukaciju u turizmu i ugostiteljstvu. Bio bi to prvi centar takve vrste na istočnoj strani Jadrana, a cilj centra bilo bi unapređenje kadrovskih potreba turizma.
Projektom CRISE želi se nabaviti specifična oprema koja je potrebna za zaštitu kod brodskih nesreća na moru, odnosno postaviti posebne brane koje štite širenje izljeve nafte.
Projektom ADRIEUROP SAT želi se kreirati Jadranska satelitska televizija i satelitski program kao proizvod mreže lokalnih televizija na području Jadrana. ECO SEA projekt ima za cilj stvoriti potreban centar za školjkaše koji zasada u Istri ne postoji. Otvorili bi ga u Poreču prilikom čega bi se napravio katastar uzgoja i izlova školjkaša s globalnim ciljem unapređenja zajedničkog upravljanja ribljim fondom na Jadranu.
Projekt ANCORA ima za cilj poboljšati komunikaciju javnog sektora Istra sa građanima, dok se projektom SELF ENERGY želi financirati rad IRENA-e iz europskih sredstava. Projekt SIMPLE ima za cilj poboljšati dvojezičnu komunikaciju u području javnog sektora Istarske županije. Zamišljeno je otvaranje centra koji će se baviti uslugama prevođenja, a cilj je da se usvojeni standard dvojezičnosti financira iz europskih sredstava.
Otočan je napomenuo kako će prve odgovore o prihvaćanju projekata znati na proljeće 2010. godine, te izrazio nadanje kako će što veći dio projekata biti prihvaćen. Zasada je iz europskih fondova pristiglo preko devet milijuna eura kroz 93 projekta. Istaknuo je nužnost jačanja apsorpcijskog kapaciteta Istre te činjenicu da Istra ima sve više ljudi koji su sposobni kreirati europske projekte. (K.H.)

Facebook komentari