Istarska županija proslavila 25. godišnjicu osnutka

25. RUJAN – DAN ISTARSKE ŽUPANIJE I 25. GODIŠNJICA OD NJENOG OSNUTKA
Građanke i građani Istre danas su proslavili 25. godišnjicu osnutka Istarske Županije i 75. godišnjicu Pazinskih (Rujanskih) odluka o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom. U Spomen domu u Pazinu održana je svečana sjednica Skupštine Istarske županije povodom obilježavanja Dana Istarske županije i dvaju godišnjica važnih događaja. Prije sjednice položeni su vijenci na središnjem spomeniku u parku Narodnog ustanka u Pazinu.
Sjednicu je otvorio Valter Drandić, predsjednik Skupštine Istarske županije i kazao da je Istra svojevrsna kolijevka multietničnosti u Hrvatskoj i u Europskoj uniji te je dodao kako događaji koje danas slavimo sigurno uzdižu istarski ponos. „Istra je najbolja hrvatska regija, europska regija“. Obratio se istarskom županu Valteru Flegu sa zahtjevom da „damo našim mladima iste mogućnosti koje su drugi dali nama. To je naša dužnost“. Na kraju govora iznio je svoje poruke Vladi u vezi Uljanika – da čvrsto stane iza svoje strateške industrije i da osigura ljudima plaće. 
Romano Božac, potpredsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije istaknuo je važnost antifašizma u istarskom identitetu. „Imamo pravo biti ponosni na Pazinske odluke, Joakima Rakovca i sve druge pripadnike narodno-oslobodilačke borbe. Obnavljajmo antifašističke spomenike, suprotstavimo se ekstremističkim pogledima na svijet te njegujmo multikulturalnost i mir“, kazao je okupljenima. 
Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je visoke brojke koje broji istarski turizam: „Ove sezone ugostili ste 4,2 milijuna gostiju - cijelu Hrvatsku ste ugostili u vašoj regiji“. Kazao je da se ulaže u nove turističke projekte u vrijednosti od 3 milijarde kuna, te da će svi projekti generirati nova radna mjesta. Dodao je da je Istra primjer drugim dijelovima Hrvatske.
Istarski župan Valter Flego govorio je o prošlosti i budućnosti Istre, a osvrnuo se, kao i svi ostali govornici, na stanje u Uljaniku. Kazao je da je na Vladi, kao najvećem pojedinačnom vlasniku da nađe rješenje. U svom govoru istaknuo je važnost događaja koji se slave u rujnu: „Prije 75 godina donesene su Pazinske odluke, čuveni proglas o sjedinjenju Istre s maticom domovinom, a rujanska zbivanja iz 1943. jasno su odredile daljnju budućnost naše Istre koja je težila za nacionalnim i socijalnim oslobođenjem od tuđinske vlasti, Istre koja se na samom svom početku opredijelila za demokraciju, antifašizam, za poštivanje ljudskiji manjinskih prava, za suživot“. 

Svečanost su uveličali studenti s pulske Muzičke akademije, čijim je nastupom i završilo današnje slavlje. 

(REx/Foto: Manuel Angelini)

Facebook komentari