Irena Hrstić: Nova bolnica će biti gotova do kraja godine

TISKOVNA KONFERENCIJA NA TEMU ''AKTIVNOSTI PROJEKTA NOVE BOLNICE U PULI''
S obzirom na ukazani interes javnog mnijenja u OB Pula organizirali su zajedničku izvještajnu konferenciju za zainteresirane na temu: „Aktivnosti projekta Nove bolnice u Puli“ , a što spadaju građevinsko-obrtnički radovi, opremanje, financiranje i rokovi izgradnje nove bolnice.
 
Ispred OB Pula prisutni su bili Irena Hrstić (ravnateljica), Ivica Fedel (zamjenik ravnateljice), Irina Pucić (glavna sestra) i Dragan Trivanović (pomoćnik ravnateljice za kvalitetu).

Ravnateljica Irena Hrstić najavila je završetak radova za kraj ove godine, što će biti daleko od očekivanog, jer se smatralo da je bolnica trebala biti gotovo mnogo prije. Kao opravdanje za kašnjenje ravnateljica je navela više razloga, od zamjene projekata, pošto se htjelo napraviti po najboljim standardima, do najvećeg problema, a to je bio nedostatak radne snage u građevinarstvu, gdje je u jednom trenutku falilo keramičara, električara.

Ravnateljica Hrstić je istaknula i onu ljepšu stranu, a to je da bolnica trenutno nema financijskih problema i to je razlog optimizmu da će sve biti sada gotovo do zadnjih zadanih rokova.

Zamjenik ravnateljice Ivica Fedel izjavio je da je što se opreme tiče najveći problem javna nabava, tj. njezino trajanje, jer uvijek ima nezadovoljnih dobavljača, pa se otegne razdoblje kupnje i to su najveći razlozi što sva oprema nije kupljena. Osim toga sredstava za opremu iz sredstava kredita došla su u rujnu prošle godine, pa se ni vremenski nije stigla obaviti cijela javna nabava. Dr. Fedel je istaknuo i to da je svaki od aparata u vrijednosti od 2 do 4 milijuna kuna, te da su uređaji u dvije trećine nabavljeni iz sredstava EU.

Dragan Trivanović, pomoćnik ravnateljice za kvalitetu i kadroviranje, rekao je da ima dosta optimističnih najava što se tiče kadroviranja u novoj bolnici, jer se pojavi veliki interes i domaćih, ali i specijalista i doktora iz susjednih zemalja, a razlog nije samo nova bolnica, već i novi medicinski fakultet u Puli. Dr. Trivanović je tako istaknuo da osim stručnjaka iz Srbije, BIH, Kosova, Makedonije, imaju zanimanje i nekoliko stručnjaka iz Skandinavije koji su porijeklom iz Hrvatske.

O problemu medicinskih sestara govorila je glavna sestra Irina Pucić, istaknuvši da je tržište sestrinstva trenutno potpuno iscrpljeno i da je veliki problem nastao manjkom kadra. U medicinskoj školi za medicinske sestre se škluje samo jedan razred, a potrebe su puno veće, a problem je i što školovanje jedne medicinske sestre traje pet godina, a godišnje pulsku bolnicu napusti 30-tak sestara. od čega polovina ode u penziju, dok druga polovina se ili odluči za drugo zanimanje ili ode raditi u inozemstvo.

(Dorijan Vrkljan/foto Manuel Angelini)   
 

Facebook komentari