Razgovor s povodom: Eros Sorić

NAKON USPJEŠNOG OBRTNIČKOG SAJMA SLIJEŽU SE DOJMOVI
Nakon uspješno održanog Obrtničkog sajma Istre u Puli, koji je zatvoren u nedjelju, o dojmovima ove manifestacije razgovarali smo s Erosom Sorićem tajnikom Obrtničke komore Istarske županije.

REX: Jeste li Vi kao organizator i Obrtnička komora zadovoljni ovogodišnjim sajmom?
Prava analiza proteklog sajma tek predstoji, ali prve informacije daju razloga za zadovoljstvo. Izlagači su izrazili zadovoljstvo posjetom i organizacijom sajma, što je svakako najbitnije, jer se sajam organizira zbog njih. Posjećenost i mi ocjenjujemo odličnom, jer je svih dana sajma, unutar i ispred hale bilo mnoštvo ljudi. U organizacijskom smislu napravit ćemo dodatnu analizu, ali mislim kako se može reći da nije bilo većih poteškoća i da sajam možemo ocijeniti vrlo uspješnim.
 
REX: Na ovogodišnjem Sajmu bila je vidljiva velika zainteresiranost izlagača i posjetitelja. Da li razmišljate o nekom međusajmu, možda manjeg obima ili nekoj aktivnosti u tom pravcu? 
Organizacija sajmova nije primarna djelatnost Komore, te stoga ne planiramo slične aktivnosti. Organizacija sajma je zahtjevan posao, koji traži veći angažman, te se u periodu pripreme sajma moraju djelomično zapostaviti neke druge aktivnosti. Komora će svakako organizirati nastupe na drugim sajmovima, ali ne razmišljamo o organizaciji drugih sajmova.
 
REX: Koje su vaše daljnje aktivnosti, s obzirom na tešku gospodarsku situaciju u Hrvatskoj? 
Kao i do sada, aktivnosti će se odvijati u dva smjera. Putem Hrvatske obrtničke komore, nastojat ćemo utjecati na zakone i podzakonske akte za koje smatramo da su ograničavajući za razvoj i poslovanje obrtništva i ukazivati na njihovu štetnost. Hrvatska obrtnička komora izradila je prijedloge mjera kojima bi se smanjio utjecaj krize na obrtništvo, koje su upućene Vladi RH. Ukupno je predloženo 27 mjera, a najznačajnijim smatramo uređenje sustava plaćanja radi zaustavljanja rasta nelikvidnosti i suzbijanje rada na crno (nelegalnog obavljanja djelatnosti). Vrlo važnom smatramo stabilizaciju zakonodavnog okvira, odnosno da se prije donošenja nekog zakona analiziraju njihovi učinci.


REX: Što vi možete kao Županijska komora učiniti više za Istarske obrtnike unutar Hrvatske zakonske regulative?

Što se tiče istarskih obrtnika, nastavit ćemo sa savjetodavnim i informativnim aktivnostima. Planiramo više aktivnosti prema tijelima Istarske županije, kako bismo zajednički analizirali učinke antirecesijskih mjera Istarske županije, te predložili eventualne nove mjere za pomoć obrtnicima. U komunikaciji s financijskim institucijama analizirat ćemo dostupnost kreditnih sredstava obrtnicima. Radi nalaženja novih tržišta, planiramo i organiziranje više različitih poslovnih susreta s gospodarstvenicima iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva za naše članove, kao i nastupe na različitim sajmovima.

Facebook komentari