Inovatori stekli znanje o komercijalizaciji inovacija

PODIJELJENA UVJERENJA O "UPRAVLJANJU INOVACIJAMA"
Na Odjelu za ekonomiju i turizam Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održana je dodjela uvjerenja o uspješnom završetku edukacije "Upravljanje inovacijama".

Uvjerenja je polaznicima - inovatorima uručio Alen Damijanić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije, koja je sufinancirala projekt.
Damijanić je istaknuo da unatoč sjajnim i genijalnim zamislima inovatora, njihove inovacije često propadnu, te tek 10 posto njih zaista doživi komercijalan uspjeh. Istarska županija je prepoznala vrijednost ove edukacije koja će polaznicima omogućiti komercijalizaciju njihovih inovacija, rekao je Damijanić i dodao da je u planu osnivanje Fonda za inovatorstvo.

Danas, po završetku edukacije, polaznici su imali priliku saznati ocjenu stupnja komercijalizacije svojih projekata, a dan je i pregled usvojenog gradiva, kao i anketa polaznika. Idejni začetnik projekta dr. med. Emin Džanić, pojasnio je da inovatorima najčešće nedostaju marketing i financije da bi njihove inovacije zaživjele.

Predstavljanje inovacija, odnosno znanja stečenog kroz edukaciju, pratili su i ocjenjivali članovi stručnog povjerenstva koji su činili poduzetnici, bankarica i dva člana Hrvatske mreže poslovnih anđela.

Edukaciju je uspješno položilo devetero inovatora, a njihove inovacije su zaista raznovrsne. Marina Črnac se predstavila s maramicama za čišćenje ekrana mobitela, Vareško Damir s preklopnim postoljem za laptop, Christian Curto s napitkom od Combuche, Maja Ploh s medijskom audio terapijom, Sergio Budicin s napravom za stavljanje kapi za oči, Dinko Hrkač s brodskom kukom za prihvat bove, Devović Nedžad s gumenim lancima za cipele protiv klizanja, Slobodan Buršić s energetskim crijepom - solarnim kolektorom i Sead Inajetović s uređajem za kontrolu temperature po HASAP-u.

Neke od inovacija su već krenule u realizaciju jer su polaznici ove edukacije već spojeni s investitorima, a cilj je dalje aplicirati na fondove EU, kazala je voditeljica projekta doc. dr. Violeta Šugar koja smatra da su inovacije ključ za izlazak iz krize.

Podjeli uvjerenja je u ime Sveučilišta prisustvovala zamjenica pročelnika odjela za ekonomiju i turizam prof. dr. sc. Danijela Križman Pavlović, dok je Savez udruge inovatora Istarske županije predstavljao tajnik te udruge Leo Pincan.

Projekt se provodio uz financijsku potporu županijskog Odjela za gospodarstvo, a u suradnji OET-ovog Zavoda za empirijska društvena istraživanja i trendove CASTER i Saveza udruga inovatora Istarske županije. (D.F.)

Facebook komentari