IKB pomaže obrtnicima povoljnijim kreditima

VAŽNI POSLOVNI SUBJEKTI NA PODRUČJU ISTARSKE ŽUPANIJE
Predstavnici Istarske kreditne banke Umag d.d. i Obrtničke komore istarske županije potpisali su danas u Puli Ugovor o poslovnoj suradnji i predstavili ga javnosti. U ime Istarske kreditne banke Umag d.d. , Ugovor je potpisao predsjednik Uprave Miro Dodić, a u ime Obrtničke komore Istarske županije, njezin predsjednik g. Mario Paliska. Potpisivanjem ovog Ugovora obrtnicima na području Istre osigurani su povoljniji uvjeti kreditiranja.
Mario Paliska predstavio je nekoliko aktualnih pokazatelja u istarskom obrtništvu. Od ožujka, bilježe lagani porast broja obrta u Županiji te zadnji podatak govori o 8.155 obrta koncem travnja ove godine. Svježe podatke o zaposlenosti nemaju, no sezonsko zapošljavanje je započelo, stoga pretpostavljaju kako je broj zapolenih u obrtu u porastu. Ono što brine je podatak o broju nelikvidnih obrta, koji je porastao na ćak 3.531 u ožujku ove godine, a iznos nepodmirenih obveza na preko 517 milijuna kuna.
Istarska kreditna banka Umag d.d. osnovana je daleke 1965. godine kao Istarska komunalna banka i štedionica, filijala Umag da bi godine 1964. došlo do spajanja Komunalne banke Umag i Komunalne banke Poreč. Tada banka dobiva naziv Istarska kreditna banka Umag i pod tim imenom posluje do danas. Kao banka s dugogodišnjom tradicijom, u svojem današnjem poslovanju pa tako i danas, u godini obilježavanja 55. obljetnice postojanja, Banka je oduvijek posebno pratila razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva na ovim prostorima.
Zajedničkom suradnjom IKB-a Umag d.d. i OK Istre, obrtnicima članovima Komore na raspolaganju su slijedeće kreditne linije: kratkoročni krediti za obrtna sredstva bez valutne klauzule s rokom otplate do 12 mjeseci, dugoročni krediti za finaciranje trajnih obrtnih sredstava s rokom otplate do pet godina, dugoročni krediti za nabavu opreme s rokom otplate do sedam godina, te dugoročni krediti za kupnju i izgradnju poslovnih objekata s rokom otplate do 12 godina. Sve četiri kreditne linije obrtnicima se odobravaju uz nižu kamatnu stopu i naknadu za obradu zahtjeva. Uvjeti kreditiranja navedenih kreditnih linija povoljniji su od standardne ponude Banke.
Obzirom na značaj problematike naplate potraživanja, odnosno likvidnosti, poseban naglasak je dat na kreditiranje obrtnih sredstava, gdje kamata za kratkoročno financiranje iznosi 6,5% bez valutne klauzule.
Obzirom na trenutnu kriznu situaciju na tržištu, IKB želi doprinijeti i pomoći izlasku iz recesije obrtnicima i malim i srednjim poduzetnicima koje Banka smatra vrlo važnim poslovnim subjektima na području Istarske županije. (K.H.)

Facebook komentari