IDS: Država ne da novac za izgradnju zaobilaznice

POVEĆANJE KOMUNALNE NAKNADE ZA GRAD PULU
Valter Boljunčić, predsjednik podružnice IDS-a Pula, Edi Gobo, tajnik podružnice te Marko Martinčić, predsjednik Kluba vijećnika održali su danas konferenciju za novinare uoči sjednice Gradskog vijeća Pula povodom rebalansa gradskog proračuna te povećanja iznosa komunalne naknade.
Boljunčić je rekao kako se proračun grada Pule smanjuje za dodatnih 16 milijuna kuna te će se morati izvršiti još jedan rebalans proračuna. Razlog rebalansa je država koja opet nije ispunila svoje obaveze. Država neće dati Puli obećanih 20 milijuna kuna koji su bili namijenjeni za izgradnju zaobilaznice. Ovo je već drugi puta da ne možemo računati na sredstva proračuna, istaknuo je Boljunčić.
Slijedom rebalansa, smanjiti će se stavka kapitalne izgradnje, no povećati će se iznos za komunalno održavanje. Ostale stavke, odnosno iznosi po odjelima ostati će nepromijenjeni, što se tiče obrazovanja, kulture te socijalne politike. Izvršiti će se jedino unutarnja preraspodjela sredstava.
Marko Martinčić je naglasio kako će Klub IDS-a podržati rebalanse i novu odluku o komunalnom doprinosu. Poručio je kako državne pomoći u Istru ne dolaze, čak niti one koje su bile predviđene proračunom RH.
O povećanju komunalne naknade Martinčić je obrazložio da se krajem godine mora odrediti cijena boda za narednu godinu. Iznos boda se u proteklih sedam godina nije mijenjao, a vrijedio je 0.30 kn/m2, a nova cijena će biti 0.50 kn/m2, što je povećanje od 66%. Svi bi u Puli htjeli da je bolje komunalno uređena. Da bi doseg komunalnog održavanja bio na primjerenom nivou, potrebna su sredstva, jer sadašnjim stanjem nismo sretni, izjavio je Martinčić.
Prijedlogom će se odrediti četiri zone od centra prema periferiji, tako će se zoniranjem, namjeni i bodu odrediti komunalna naknada po m2. Istaknuo je da bod nije relevantan, već je relevantno koliko se naplaćuje po pojedinim zonama. U Puli se do sada u 1. zoni plaćalo za poslovne prostore 1.95 kn/m2, a novim prijedlogom plaćati će se 1.95 x 66% po m2 za poslovne prostore. Stambeni prostor od 70 m2, koji sada plaća 22 kn/m2 plaćati će 33 kn/m2, što jednostavnim rječnikom možemo pojasniti da ćemo za dvije kave manje mjesečno imati ljepši i bolji grad.
Ovdje je važno napomenuti socijalnu osjetljivost. S obzirom na to, unutar te naknade oslobođeni će biti korisnici socijalnog programa. Domaćinstva koja ostvaruju 30 % manji dohodak od RH prosjeka biti će oslobođeni plaćanja komunalne naknade.
Martinčić je naglasio da u proteklih sedam godina nije bilo povećanja boda, a inflacija je dovela cijenu na visinu od barem 0.40 kn/m2.
Ta sredstva biti će namijenjena održavanju u šest kategorija, promet, javna rasvjeta, zelene površine, groblja i odvodnja. . No, Martinčić je obrazložio da održavanje uključuje i dio rekonstrukcija. Tako će se tim sredstvima, npr. riješiti veliki problem oborinske odvodnje, uređenje parkova, zelenih površina te uređenje prometnica. 
Dodao je da za sada je iznos za komunalno održavanje u proračunu 32 milijuna kuna, no povećanje od 66% neće dovesti do ukupnog povećanja te stavke od 66%, već na oko 42 do 45 milijuna kuna. Ono što Puljani plaćaju Herculanei i Vodovodu, to je za kapitalnu izgradnju, a ova sredstva će se iskoristiti za održavanje i rekonstrukciju.
Boljunčić je na kraju pojasnio da će se komunalna naknada izračunavati po slijedećem: koef. zone x koef. namjene x vrijednost boda = iznos komunalne naknade.
Na pitanje novinara da povećanje izgleda kao kazna onima koji redovito plaćaju svoje obveze s obzirom na one plaćaju niti će ih ikada platiti te kada i kako će Grad naplatiti svoje potraživanje?
Stara potraživanja Grada su narasla zbog kamata, objasnio je Matinčić, a naplata sadašnjih ugovora je bolja jer su se davali sa zadužnicama. Što se tiče starih potraživanja, Grad je dao tužbu te se čeka presuda suda, odnosno postupak je u tijeku.
Na kraju, ne vezano za ovu temu, Martinčić je dodao da će od državnog proračuna u Istru doći samo oko 60 ili 70 milijuna kuna, u 2010. godini. (E.O.)

Facebook komentari