Humanitarna akcija „Život u mojoj koži” za oboljele od psorijaze

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U GALERIJI CVAJNER OVOGA PETKA
Bruno Krajcar, Daniel Načinović, Gabi iz grupe Nola, voditelji emisije At Klub,Franko Krajcar, Goran Roce,Tony Cetinski, Leona Paraminski, Tereza Kesovija, Ivana Rošćić, Gordan Kožulj i Nera Stipičević samo su neke od poznatih osoba koje svojim sudjelovanjem u akciji "Život u mojoj koži" žele pomoći oboljelima da se lakše nose s psorijazom te da potaknu javnost na razumijevanje i prihvaćenost. Stoga su stali pred objektiv mladih pulskih fotografa Valentne Kaić, Ive Finderle i Vilija Paoletić, te zagrebačkog fotografa Saše Šekoranje i slikali se s oboljelima.  Ovu javno-zdravstvenu akciju pokrenulo je Hrvatsko dermatovenerološko društvo, Referentni centar za psorijazu i Društvo psorijatičara Hrvatske.
Psorijaza je kronična multisistemska upalna bolest kože od koje u Hrvatskoj boluje oko 80 tisuća ljudi. Jedna trećina oboljelih ima srednji i teški oblik psorijaze, a najteži oblik pogađa mlađe od 40 godina. Svaki drugi oboljeli od psorijaze doživio je neugodnosti, stigmatizaciju i diskriminaciju u svakodnevnom životu. Kvaliteta bolesnika sa psorijazom lošija je nego oboljelih od malignih bolesti, a bolesnici s teškom psorijazom žive kraće od tri do pet godina, jer bolest pogađa cijeli organizam, uzrokujući i niz drugih sistemskih oboljenja, poput dijabetesa, povišenog krvnog tlaka i masnoća u krvi, depresije i drugih bolesti. Jasno je da psorijaza, zbog svega navedenog, predstavlja javno zdravstveni problem u Hrvatskoj.
Akcija se održava radi podizanja znanja i razumijevanja javnosti o težini bolesti, kao i problema s kojima se oboljelih nose, osobito s problemom stigmatizacije kojoj su izloženi zbog izgleda svoje kože. Upravo je zbog toga središnji dio akcije "Život u mojoj koži" izložba fotografija poznatih osoba  s oboljelima od psorijaze.
Svečano otvorenje izložbe održati će se u  srijedu, 06. lipnja u 20 sati u pulskoj Galeriji "Cvajner" uz glazbenu podršku grupe M.R.P a fotografije će se moći pogledati do 8. lipnja - rekla nam je mag. Inka Marinić, glasnogovornica Društva Psorijatičara Hrvatske. (REX)
 
Facebook komentari