Humanitarci iz Australije donirali novac za izgradnju centra slijepih Istre

LIBERO I DAISY SOLDATIĆ DONIRALI 6.174,00 EURA
Dobročinitelji i humanitarci iz Australije, Libero i Daisy Soldatić ponovno su donirali 6.174,00 eura za dovršetak izgradnje Edukacijsko – rehabilitacijskog centra slijepih Istre – Regionalnog centra inkluzivnog turizma LUČ Eduka Cukrići.

Počasni član Udruge slijepih Istarske županije Libero Soldatić, porijeklom iz Šušnjevice kod Labina, već godina samoinicijativno te u okvirima Kluba Kralj Tomislav iz Sidneya humanitarnim akcijama daje značajan doprinos izgradnji središnjeg građevinskog objekta „Kuće svjetla“ i kompletnog sadržaja LUČ Eduke. Velik doprinos u organiziranju humanitarnih balova također je dao istarski klub - Istra social & sports Club Sydney Inc. Sidney.

Tako je, primjerice na svečanoj 65. obljetnici osnutka Udruge slijepih Istarske županije, 18. lipnja 2016., čast otvorenja središnjeg građevinskog objekta Luč Eduke – 'Kuće svjetla' pripala upravo Liberu Soldatiću i Županu Istarske županije Valteru Flegu.

Građevinski objekt, među ostalim, koristit će slijepim osobama za obuku u kretanju s bijelim štapom te će omogućiti članovima Udruge slijepih Istarske županije odlazak na rekreaciju u prirodi i boravak na svježem zraku radi zdravstvene preventive, orijentacije na otvorenom prostoru, češćeg druženja i bolje komunikacije, a posebno novo-oslijepljelima kako bi im se vratilo samopouzdanje i vjera u život.

Uz rekreativno-zabavni karakter LUČ Eduke, stvorit će se pretpostavke za održavanje edukativnih skupova, što bi znatno poboljšalo kvalitetu života slijepih osoba, ali i svih osoba s invaliditetom na području Istarske županije, kojih ima otprilike tri tisuće, a kojima će LUČ Eduka svojim sadržajima i resursima također biti na raspolaganju.

Uz središnji građevinski objekt, teren za viseću kuglanu, košarkaško igralište za slijepe, u tijeku je izgradnja nogometnog igrališta prilagođenog slijepim osobama, a među ostalim je potrebno i opremiti smještajne kapacitete te postaviti video nadzor.

Udruzi slijepih Istarske županije za završetak izgradnje i opremanje LUČ Eduke, u sklopu projekta „Vi ste naše svjetlo“ i vi možete pomoći pozivom na broj 060 988 988 čija cijena iznosi 6,25 uključujući PDV (cijena se odnosi i na fiksne i na mobilne mreže).
(Rex)

Facebook komentari