Hrana nije otpad

Hrana nije otpad-97978

U UMAGU ODRŽANA EKO-GASTRO TRIBINA
U Umagu je u četvrtak, 13. lipnja  održana akcija osvješćivanja građana o količini hrane koju bacamo. Javnu tribinu organizirao je Grad Umag u sklopu projekta Voli Umag, izdvoji s(v)e! u suradnji s komunalnim poduzećem 6. maj i udrugom Zelena Istra. Projekt sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda u iznosu od 499.983,09 kuna dok je ukupna procijenjena vrijednost projekta 641.713,66 kuna.  U sklopu događaja – javne tribine građani su  imali prilike vidjeti koliko to hrane godišnje baci jedna osoba i nemalo su se začudili kad su vidjeli 50 kg raznoraznih namirnica poslaganih na hrpu.  
Naime, prema podacima Europske komisije u Hrvatskoj se godišnje baci 380 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane  od čega  oko 53% odbačene hrane odnosi se na kućanstva.
Na licu mjesta građani su mogli kušati i razna jela spravljena od ostataka hrane.  Aktivist, doktor fizike i samouki kuhar Goran Zgrablić pomogao je Udruzi Zelena Istra da organizira pokaznu radionicu kuhanja s namirnicama koje se obično bacaju. Radili su njoke od starog kruha s varivom od 'povrća s dna frižidera' te arancine od zaostale riže koje su punili svim onim sitnicama koje  tjednima ostaju na policama hladnjaka.
Građani su se mogli informirati i putem letaka, saznati kako planirati kupnju, tumačiti oznake na hrani, skladištiti namirnice, iskoristiti ostatke... Mogli su vidjeti  i prikaz "pravilno" složenog hladnjaka te se slikati s kuharskom kapom i pregačom te objaviti sliku s oznakom #foodnotwaste te se na taj način priključiti globalnom pokretu koji osvješćuje građane da hrana nije otpad.
Rasipanje hrane, odnosno odbacivanje hrane koja se još uvijek može iskoristiti, aktualna je i prioritetna tema u Europi i svijetu. U proizvodnji, distribuciji i skladištenju hrane iskorištavaju se prirodni resursi, a često se proizvode i negativni utjecaji na okoliš. Sprečavanje nastanka otpada od hrane važno je i sa socijalnog gledišta – puno hrane se nepotrebno baca, a postoje milijuni ljudi koji je nemaju dovoljno.

Preostala hrana iskoristit će se na besplatnoj radionici kuhanja od ostataka hrane  koja će se održati 14. lipnja u prostorima Turističke zajednice Brtonigla. (REX)