Hoće li nam ljeto biti kišovito?

ZAVIRILI SMO U DUGOROČNE PROGNOZE
Nestabilno vrijeme koje nas prati čitavo proljeće ne ulijeva nadu u pravo toplo ljeto na kakvo smo navikli. I današnji je dan počeo lijepo, ponadali smo se da je kiši kraj, te smo fotografirali punu pulsku špicu. Neki piju kavu lagano se već 'topeći' na suncu, dok su drugi iz ormara izvukli svu ljetnu odjeću.

Ipak, za nekoliko trenutaka, potpuno drugačija slika, pljusak iz, kako bi u narodu rekli 'vedra neba'. Slika koja više priliči gorskoj Hrvatskoj, ali ne i Istri.

Pomalo razočarani viđenim ovih dana, a i kratkoročnim prognozama koje za petak pa i idući tjedan najavljuju slično nestabilno vrijeme, zavirili smo u dugoročne prognoze.

Praćeni zvukom pljuska promatramo najave za srpanj i kolovoz, jer od lipnja smo već odustali. Očito je da se nećemo nauživati sunca. No nažalost, kao što nam pljusak izvana nagoviješta, ni dva glavna ljetna mjeseca neće nam donijeti očekivane ljetne temperature. Ako je vjerovati dugoročnim prognozama, a sudeći po vremenu ovih dana, skloni smo vjerovati da će i srpanj i kolovoz biti praćeni grmljavinskim pljuskovima.
Ta nas slika vraća u ljeto koje smo ne tako davno proveli u jesenskoj garderobi, a poplave su zamijenile ljetne suše.

Osim što nas ponovno u petak očekuje kiša, ona se ponovno vraća nakon vikenda i pokvariti će nam idući tjedan. Ipak, od sredine pa do kraja mjeseca, moguće je da prevlada sunce i ostatak lipnja provedemo na plažama.

Srpanj ne donosi ništa novo, doslovno u svakom tjednu je moguća kiša, odnosno grmljavinski pljuskovi koji bi mogli potrajati i po nekoliko dana.

Identično, ako ne i gore će proteći kolovoz. Zato savjetujemo da jako dobro iskoristite svaki sunčani dan jer ih, ako je vjerovati prognozama, neće biti mnogo ovoga ljeta. (Piše: Doris Floričić/Foto: Doris Floričić)

Facebook komentari