Hoće li Istru pogoditi ‘oborinska bomba’?

VEĆ DANAS STIŽE SNAŽNA FRONTA
Prognostičari ne mogu sa potpunom sigurnošću reći koje će točno područje pogoditi 'oborinska bomba' s obilnom kišom, tučom, olujnim vjetrom i mogućim pijavicama, ali većina se slaže da će to biti naše područje.
Veliko pogoršanje vremena i nagli prekid ljeta očekuje nas već danas u drugom dijelu dana, a vrhunac nevremena biti će noćas i u prvim satima subote.

Biti ćemo blizu ciklonalnog centra te će puhat raznolik vjetar, u prvom dijelu dana jugo i jugozapadnjak, kasno navečer s prolaskom fronte naglo će okrenuti na tramontanu. Minimalne temperature zraka od 16 do 21°C, dnevne vrijednosti uglavnom od 21 do 24°C.

Povratku ljeta se prognostičari više ne nadaju, iako će se nakon vikenda vrijeme stabilizirati i temperature porasti. Ipak, vrućine kakve su nas pratile do danas, ove godine možemo zaboraviti.

Meteoalarm je za istarsko područje na narančastom stupnju pripravnosti po pitanju grmljavinskog nevremena i kiše – moglo bi pasti od 30 do 70 mm oborina, dok je za vjetar stupanj pripravnosti na žutome. Prognostičari krajem današnjeg dana prognoziraju ponegdje moguće olujne udare juga. Najjači udar vjetra>65 km/h.

Više o vremenu za vikend:
Subota bi mogla čak imati i sunčanih razdoblja, ponajviše na zapadu i jugu Istre, ali uz nestabilno vrijeme i lokalne pljuskove. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i jugo. Minimalne temperature zraka od 17 do 21°C, maksimalne dnevne vrijednosti do 25°C.

U nedjelju djelomice sunčano ali i dalje nestabilno vrijeme uz česte pljuskove praćene grmljavinom. Umjereno jugo i jugozapadnjak u noći na ponedjeljak okrenut će na umjerenu buru uz daljnje osvježenje. Jutarnje temperature od 16 do 20°C, dnevne vrijednosti između 20 i 24°C. (rex)

Facebook komentari