Hitnoj nedostaje kadrova, bolnica povremeno zatvara ambulante za internu medicinu

HRSTIĆ: POVUKLI SMO NAJBEZBOLNIJE POTEZE
Hitni bolnički prijem Opće bolnice Pula od 2012 godine ima trajno raspisano šest otvorenih radnih mjesta. Obzirom da se manjkovi nisu uspjeli popuniti ni specijalizantima ni stalno zaposlenim liječnicima kojima se posao nudi uz subvencionirano stanovanje i plaću po uredbi, bolnica je morala pribjeći drugim mjerama.

Kako nas je danas na konferenciji za novinare izvijestila ravnateljica bolnice Irena Hrstić, 'u namjeri zadržavanja potrebnog visokog standarda zaštite zdravlja hitnih pacijenata pojedini specijalisti dnevnih ambulanti preuzeti će slobodne smjene na odjelu Hitnog bolničkog prijema što će za posljedicu imati povremeno zatvaranje nekih od ambulanti Službe za internu medicinu. Odlučili smo povući sve specijaliste koji će raditi u hitnoj nauštrb redovnog programa', rekla je Hrstić i dodala kako su u tijeku i pripreme za nadolazeću turističku sezonu za koju će bolnica morati povlačiti vlastite specijalizante po drugim ustanovama.

Hrstić je pojasnila kako manjak kadrova u hitnoj nije isključivo zbog plaće nego zbog visoko stresnog posla s kojim se može mjeriti jedino pedijatrija, te kako kadrova u hitnoj nedostaje po cijeloj Hrvatskoj.

Hoće li pacijenti dnevnih ambulanti patiti zbog novog rasporeda, Hrstić odgovara da zasigurno hoće, dok pacijenti u hitnoj neće osjetiti manjak kadrova:
'Povukli smo najbezbolnije poteze. Ako ovo predugo traje, više će osjetiti pacijenti za hladne preglede gdje će se u tom slučaju povećati liste čekanja'.

Kako bi pacijenti dnevnih ambulanti na vrijeme dobili kvalitetnu zdravstvenu zaštitu pulska bolnica je uputila informaciju kolegama u Zavodu za javno zdravstvo te doktorima Obiteljske medicine da u tim slučajevima koriste specijaliste interniste u Rovinju, Labinu, Umagu i Porecu te u drugim zdravstvenim ustanovama u RH.

'Dugoročne mjere iziskuju administrativne promjene poput bolje kvalifikacije vrednovanja rada, dodatnih bodova prilikom novog zapošljavanja i slično', nastavila je Hrstić i osvrnula se na povećani broj pregleda u hitnoj službi gdje liječnici obave kompletne obrade, dok mnogi pacijenti koji nisu hitni također dolaze u hitnu službu i time rade dodatni pritisak. Postavila je i pitanje neophodnosti liječnika u kolima hitne pomoći za 'ne hitne' pacijente. Sve su to izazovi s kojima se OB Pula susreće svakodnevno, a za rješenje sve većeg nedostatka kadrova će zasigurno trebati razmišljati o dugoročnijim mjerama.

Glasnogovornik OB Pula Elvis Morina zaključio je pozivajući pacijente koji nisu hitni da ne dolaze u hitnu, već se jave u dnevne ambulante.
(Piše: Doris Floričić/Foto: Manuel Angelini)

Facebook komentari