Herculanea, Pulapromet i Javna vatrogasna postrojba od ponedjeljka u štrajku

BULIĆ MILETIĆU: NE VODITE SE PRINCIPOM SIT JA, SITI SVI!
Na temu izjave direktora Pula Herculanea Igora Starog na sjednici Gradskog vijeća koja demantira tvrdnje gradonačelnika Miletića da je Društvo u gubicima zbog kojih ne može isplatiti, kako je potvrđeno, u poslovanju ipak planiranu božićnicu, za koju nakon upozorenja, 21. prosinca slijedi nastavak štrajka u cijelom Društvu i štrajk solidarnosti u drugim gradskim društvima i ustanovama, danas je u Sindikatu Istre i Kvarnera Pula održana tiskovna konferencija.
Bulić se osvrnuo na štrajk upozorenja 13. prosinca završenog 14. prosinca u 18 sati, navedenih djelatnika konstatiravši kako je u potpunosti uspio. U međuvremenu se ništa bitno nije dogodilo od strane Grada da se pristupi razgovorima, napomenuo je Bulić. Istaknuo je kako je Miletiću uputio poziv da zajedno sa suradnicima u SIK na razgovore, kako bi se utvrdilo ima li smisla dalje razgovarati. Obzirom da je u dnevnom tisku pročitao kako će Miletić odazvati sastanku, očekuje ga sutradan u devet sati. Na sastanku Izvršnih odbora poduzeća koja idu u štrajk potvrđeno je da će se Herculanei pridružiti u štrajku solidarnosti Javna vatrogasna postrojba Pula i Pulapromet. Bulić je najavio da će danas poslati istim poslodavcima dopis kako djelatnici kreću u štrajk solidarnosti 21. prosinca, koji će trajati do ispunjenja zahtjeva isplate božićnica ili po odluci štrajkaških odbora. Tako će dkjelatnici Herculanee započeti štrajk u četiri sata ujutro –Hortikultura, Kanalizacija i Čistoća. Pulapromet kreće sa štrajkom u pet sati ujutro, nema selektivnog štrajka već će se svi prazni autobusi na selu povući u remizu, a ostali ne idu van. Pismeno će se s tom odlukom upoznati načelnici općina te gradonačelnik Vodnjana. Javna vatrogasna postrojba Pula kreće sa štrajkom u sedam ujutro, a štrajkaški odbor je na sebe preuzeo popis poslova koji se ne mogu prekidati u štrajku – intervencije požara i prometnih nesreća.
U Vodovodu Pula usmeno se radnicima nudi pola božićnice, no Bulić je naglasio kako će se o tome raspravljati nakon spomenutog razgovora s Miletićem. Napomenuo je kako nisu imali naznake ravnatelja komunalnih poduzeća da će plan poslovanja za 2009. godinu trpiti promjene – stoga razloga za neisplatu božićnica, nema.
U ustanovama i poduzećima čiji je osnivač Grad segment božićnica definiran je na tri načina – kao obveza kolektivnim ugovorom ( slučaj Vodovoda), prema mogućnostima te oslanjanje na odluku Grada, potpisivanjem aneksa koji to obvezuje ( Pulapromet, Dječji vrtići Pula te vrtić Rin Tin Tin).
Bulić se upitao o nedostatku financijskih sredstava za isplatu božićnica, obzirom da je Herculanea podigla cijene odvoza smeća za 50%, te su za 60% porasle cijene komunalnih usluga poduzeća. Poručio je Gradu da se ne rukovodi principom : „Sit ja, sit svi“, jer kako napominje, novaca ima. Poručio je gradonačelniku i direktoru Herculanee da usklade svoje tvrdnje ima li novaca ili nema. (K.H.)

Facebook komentari