Grožnjan – ljetni kulturni centar za mlade

3. MEĐUNARODNA ŠKOLA ARHITEKTURE
Jedino se u Grožnjanu, ljetnom kulturnom centru za mlade, mogu sresti bračni par Takaharu i Yui Tezuka, najpoznatiji svjetski arhitekti, Pedja Mužijević, pijanist-virtuoz zagrebačkog porijekla, s adresom u New Yorku, ponajbolji hrvatski profesori i pedagozi poput Monike Leskovar, Katarine Krpan, Ljerke Očić te tri mušketira - gudača Anđelko Krpan, Mihovil Karuza i Milan Čunko.

Hrvatska glazbena mladež (HGM), u svom Međunarodnom kulturnom centru u Grožnjanu ugošćuje renomirane stručnjake iz svijeta glazbe i drugih umjetnosti kako bi proširili svijest mladih iz cijelog svijeta. Jedan od dragulja ovogodišnjeg Međunarodnog kulturnog centra HGM-a jest i Međunarodna škola arhitekture, pod nazivom Djeca i arhitektura koju vode bračni par Takaharu i Yui Tezuka u suradnji s Vinkom Penezićem i Krešimirom Roginom, poznatim arhitektima iz Hrvatske. Tezuka Takaharu kreator je Fuji vrtića koji se nalazi u neposrednoj blizini Tokija i smatra se jednim od najboljih dječjih vrtića na svijetu. Bez sumnje, ovo je mjesto san svakog djeteta; nema zidova. Ovo je samo veliki prostor u kojem djeca mogu trčati, penjati se, i skakati cijeli dan.

Takaharu Tezuka, arhitekt i tvorac ovog remek-djela, želio je istražiti univerzalne aktivnosti koje žele apsolutno sva djeca na našoj planeti što je rezultiralo izgradnjom nečega što više izgleda kao jedno totalno zabavno veliko igralište, nego običan dječji vrtić. Svoja iskustva podijelio je sa mladim arhitektima iz Japana, Poljske, Hrvatske i  Portugala koji će 11. kolovoza od 18 sati prezentirati svoje uradke i pokazati na koji način arhitektura može biti alat za igru. Ova radionica iduće godine slavi tridesetu godišnjicu, a okupila je brojna svjetska imena poput Cedrica Pricea, Momoya Kajime, Anne Popelke, Yoshiharu Tsukamotoa, Rogera Riewea, Jima Njooa idr.
 
Od 12. kolovoza, Anđelko Krpan, profesor violine i Milan Čunko, redovni profesor za violu na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, te Mihovil Karuza, violončelist, profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu i stalni član ansambla Zagrebačkih solista, održavaju seminare violine, viole, violončela i komorne glazbe. Tom prilikom ponovno će se okupiti Komorni gudački orkestar Hrvatske glazbene mladeži kojeg će zagrebačka publika imati prilike poslušati 5. listopada u maloj dvorani KD Valtroslava Lisinskog.

Od 17. kolovoza u Grožnjanu se  održava se i Ljetna pijanistička škola glasovira profesorice Katarine Krpan i Pedje Mužijevića, pijaniste svjetskog glasa porijeklom iz Zagreba koji se nakon završenog Juilliarda nastanio u SADu. U rujnu program završava  majstorskim seminarima Opernog studija Berislava Jerkovića, orgulja, Ljerke Očić i violončela Monike Leskovar. Detaljne informacije o svim programima ljetnog Međunarodnog kulturnog centra HGM-a potražite na http://www.hgm.hr.

(rex)

Facebook komentari