Gradski bazen krenuo s radom pod mjerama HZJZ - VIDEO

IVAN GLUŠAC: OVAKVO STANJE BITI ĆE SVE DOK TRAJU EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Sukladno preporukama Stožera civilne zaštite o mogućnosti korištenja zatvorenih dvorana u svrhu treninga, ali uz naputak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sportove koji se uobičajeno odvijaju u zatvorenim sportskim objektima da se treninzi i sportsko – rekreativne aktivnosti što je više moguće održavaju na otvorenom prostoru, Pula Sport i Sportska zajednica Grada Pule u dogovoru s klubovima odlučili su od ovoga tjedna, poštujući sve preporuke, otvoriti u kontroliranim uvjetima zatvorene objekte za trenažne procese sportaša.

Direktor Pula Sporta, Ivan Glušac, nas je upoznao s nekim pravilima korištenja bazena. Bazen koriste samo klubovi, i to dva plivačka kluba, jedan vaterpolo i jedan triatlon klub. 

"Svim sportašima na bazenu se prije ulaska mjeri temperatura, plivači neće koristiti svlačionice već će se presvlačiti na tribinama kako bismo im osigurali nužnu distancu uz obavezu tuširanja prije ulaska u bazen. U jednom trenutku na bazenu može biti 56 ljudi i takvo će stanje biti sve dok traju ove epidemiološke mjere. Istovremeno otvorili smo i Dom sportova Mate parlov, gdje s treninzima počinju boksači, hrvači, judisti, ritmičke gimnastičarke i drugi. Loptačke sportovi sportovi za sada idu na otvorena igrališta." - rekao nam je Luka Glušac.

Izjava direktora Pula Sporta Ivana Glušca o otvaranju gradskih bazena

Objavljuje Regional Express u Četvrtak, 21. svibnja 2020.

Zbog preporuka za održavanje treninga i natjecanja u zatvorenim dvoranskim prostorima i bazenima, do jeseni neće biti omogućene škole sportova za najmlađe uzraste kao ni korištenje bazenskog kompleksa za rekreativce. 

Posebno naglašavamo da su sve odluke vezane za korištenje dvoranskih prostorija i Gradskog bazena Pula usuglašene s Stožerom za civilnu zaštitu Istarske županije te su donijete u dogovoru s njima.

PREPORUKE HZJZ-a ZA RAD BAZENA 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je Preporuke za rad bazenskih kupališta i vodenih parkova tijekom epidemije COVID, a koje se odnose na provedbu mjera koje se primjenjuju u djelatnostima bazenskih kupališta i vodenih parkova tijekom epidemije koronavirusa radi zaštite osoblja i posjetitelja.

Prema općim smjernicama na bazenima će biti nužno na vidljivo mjesto na ulazu kao i u samom prostoru gdje borave posjetitelji postaviti informacije o higijenskim postupcima i sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite kojih se treba pridržavati ili koje vrijede u tom prostoru.

Što se tiče broja osoba u prostoru bazena, HZJZ je propisao da se za prostore bazenskih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje prema načelu 15 osoba na 100 metara kvadratnih neto površine prostora (uključujući površinu bazena).

Kada je riječ o razmaku, za sve posjetitelje i zaposlenike savjetuje se da se pridržavaju pravila fizičke udaljenosti od 1,5 metara. Što se tiče prostornih i tehničkih uvjeta bazenskih kupališta i vodenih parkova, na svim ulaznim prostorima te u raznim prostorima zaposlenika nužno je postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom.

Prije ulaza na čisti dio bazenskog kupališta što podrazumijeva bazen s površinom oko bazena, korisnici se obvezno moraju tuširati i proći kroz predbazen (dezbarijera) za pranje nogu. Voda u predbazenima mora biti hiperklorirana ili obvezno sadržavati dezinfekcijsko sredstvo.

Broj osoba koje istodobno mogu boraviti u bazenu ovisi o veličini bazena te je prihvatljiv onaj broj osoba pri kojemu je moguće održavanje fizičke distance, navodi se u preporukama Zavoda. Ako su okolnosti takve da je u bazenu pojačano kretanje i aktivnost, dodaju da treba razmotriti dodatno smanjenje broja osoba.

Klubovi vodenih sportova (plivanje, vaterpolo, skokovi u vodu i slično) tokom pripreme za trening pridržavaju se higijenskih mjera koje se odnose na prostore bazenskih kupališta navedenih u ovim preporukama.

Broj osoba koje istovremeno treniraju u bazenu ovisi o veličini bazena te se preporuča zadovoljavanje kriterija od 7 kvadratnih metara površine po osobi u otvorenim i zatvorenim bazenima, navodi se u preporukama Zavoda.

PREPORUKE HZJZ-a ZA ZAPOSLENIKE 

Osoblje treba prilikom interakcije s posjetiteljima koristiti zaštitnu masku koja prekriva i nos i usta. Ako je moguće, treba ograditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni tako da fizički odvoji blagajnika od posjetitelja.

Prije dolaska na posao, osoblje treba u jutarnjim satima izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je viša od 37,2 stupnja, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne smije dolaziti na posao sve dok se telefonski ne javi nadležnom obiteljskom liječniku. 

Ako je moguće, treba organizirati rad dvosmjenski, na način da između prve i druge smjene bude barem sat vremena razmaka, koji će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju površina tijekom rutinskog čišćenja. Uz to, treba se poticati beskontaktno plaćanje kreditnim karticama.

(rex/foto Manuel Angelini)

Video vezan uz članak

Facebook komentari