Gradska uprava i gradonačelnik nisu «počistili» niti led ispred svoje kuće

PRIOPĆENJE SINDIKATA ISTRE I KVARNERA
Na valovima Radio Pule, u posebnom prilogu središnjih vijesti u 15.00 sati posvećenom aktualnoj situaciji u Puli, pulski gradonačelnik Boris Miletić danas je izjavio je da bi netko trebao snositi odgovornost za činjenicu što vozila hitne pomoći nisu mogla intervenirati zbog neopremljenosti ( vozila nemaju lance ni zimske gume). Osudivši štrajk u komunalnim poduzećima također je istakao da  svaki dan štrajka košta više od pedeset tisuća kuna te da sljedeće godine neće biti u pitanju božićnice nego plaće.
Slijedom navedenog, a radi istinitog informiranja građana Štrajkački odbor želi podsjetiti javnost i građane da u subotu i nedjelju u Puli nije bilo štrajka i štrajk nije bio razlogom što vozila Pula Herculanee i Pulaprometa nisu prometovala. Istina je da ni autobusi ni komunalna vozila nisu bila tehnički ispravna za prometovanje u postojećim okolnostima, odnosno zbog tehničke neopremljenosti nisu ni mogla izaći na prometnice. Naime, ni Pulaprometovi autobusi ni kamioni Pula Herculanee nemaju ni zimske gume ni lance. Za to svakako nisu odgovorni ni radnici Pula Herculanee ni Pulaprometa, a ni Štrajkački odbor i sindikati. S obzirom da gradonačelnik proziva odgovorne Istarskih domova zdravlja za nepripremljenost njihovih vozila  Štrajkački odbor za nepripremljenost komunalnih vozila odgovornim smatra njihove uprave i gradonačelnika koji je nedavno upravo Pula Herculanei smanjio sredstva za održavanje za milijun i pol kuna, a Pulaprometu nametnuo veliko kreditno zaduženje za autobuse koje sada nije u mogućnosti ni redovno održavati i servisirati. Treba reći da su Pulaprometovi vozači, usprkos štrajku namjeravali voziti školsku djecu, ali nažalost prilike na prometnicama bile su takve da bi bilo neodgovorno djecu izlagati opasnosti. Stoga su autobusi prometovali samo na onim prometnicama gdje su bili osigurani sigurnosni uvjeti.
Tvrdnje direktora Pulaprometa Igora Škatara da SIK koji je organizirao štrajk u Pulaprometu ne poštuje kolektivni ugovor netočne su jer štrajk solidarnosti radnika Pulaprometa nema veze s Kolektivnim ugovorom Pulaprometa.
Pulske vatrogasce može se samo pohvaliti za brojne intervencije kojima su odmah, sukladno odlukama štrajkačkog odbora i zakonskih propisa, otklanjane opasnosti za građane prouzrokovane nevremenom. 
Što se tiče neočišćenih gradskih prometnica za to nije nadležna Pula Herculanea te je ispod svake razine prozivati njene radnike za propuste onih s kojima za te poslove Grad ima ugovore. Sudeći po izjavama gradonačelnika riječ je o privatnom Društvu Ceste d.o.o, onom Društvu kojem je Grad po odluci gradonačelnika prije mjesec, usprkos teškim ekonomskim prilikama u punjenju proračuna, sa više od tristo tisuća kuna javnog novca  pomogao u plaćanju dugovanja prema Fondu za zaštitu okoliša.
Štrajkači odbor svjestan je da je najavljeni štrajk koincidirao s vremenskim neprilikama koje otežavaju normalni život našeg Grada. Radnici i njihovi sindikati to nisu mogli predvidjeti. Štrajk koji se organizira po točno određenim pravilima, međutim, nije se mogao odgoditi, a da se ne dovede u pitanje njegova svrhovitost. Stoga štrajkački odbor moli građane za razumijevanje i da ne pokleknu pred huškačkim iskrivljavanjem činjenica od predstavnika Grada koji svoje propuste u upravljanju ovim Gradom svaljuju na leđa radnika koji u legalnoj borbi za svoja prava samo traže ono što im pripada.
Za razliku od gradske uprave koja predvođena gradonačelnikom ni danas nije, sukladno propisima o komunalnom redu, «počistila» led i snijeg ispred svoje kuće (Vijećnice), ali  apelira na građane da to učine, radnici Pula Herculanee, iako u štrajku, kao odgovorni građani ručno su očistili cijeli krug radnog prostora okovanog ledom i snijegom na Valmadama. 
Štrajkački odbor obavješćuje građane Pule da se štrajk nastavlja.
Prema dostupnim informacijama u gradskoj upravi čine sve, bez obzira na cijenu,  da s komunalcima drugih gradova kompromitiraju napore pulskih komunalaca da se štrajkom izbore za svoja prava. Tako bi večeras pulsko smeće trebalo pokupiti vozilo iz obližnjeg grada, što će biti najavljeno na večerašnjoj konferenciji gradonačelnika, oko 21.00 sat, uz policijsko osiguranje, kod kontejnera preko puta pulske Glazbene škole.  Štrajkački odbor ovakav postupak gradonačelnika koji sigurno neće riješiti nastali problem, već ga može samo produbiti, ocjenjuje krajnje neodgovornim.  
     
 
 Predsjednik-Bruno Bulić v.r
   

Facebook komentari