Grad Vodnjan ima najveći rast zaposlenosti u RH u 2017. godini

NAJMANJE NEZAPOSLENIH IMA GRAD BUZET (2,6%)
Gradonačelnik.hr objavio je nedavno analizu nezaposlenosti, odnosno top deset gradova koji su zabilježili najveći pad nezaposlenosti u posljednjih godinu dana. Riječ je podacima HZMO-a i HZZ-a koje je analizirala tvrtka COIN, a prema kojima najmanju stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj ima Grad Buzet (2,6%), dok su Križevci i Jastrebarsko gradovi koji bilježe najveći pad nezaposlenosti u zadnjih godinu dana (-43,8 i -42,9%). I iako većinu od 'top 10' gradova iz ove analize čine doista uspješni gradovi koji puno ulažu i razvoj i poticanje svog gospodarstva, jasno je da samo podaci o stopama registrirane nezaposlenosti i njihovom padu ne znače automatski i pozitivne brojke kada je u pitanju jedini relevantan kriterij koji govori o rastu gospodarstva – rast zapošljavanja.

A ovako analizirani podaci govore da je najveći rast broja osiguranika, a slijedom toga i zaposlenih – 19.83 posto, u posljednju godinu dana zabilježen u Gradu Vodnjanu. U prosincu 2016. godine u Vodnjanu je tako bilo 1.039 prijavljenih osiguranika po osnovama koje znače i zaposlenost, a prošlu godinu završili su sa 1.245 takvih osiguranika. Uz to, Vodnjan je u top deset gradova s najvećim dugoročnim rastom zaposlenosti, pa tako u razdoblju od 2013. do 2017. bilježi rast od čak 30,78 posto (952:1.245).

U Gradu Vodnjanu su izuzetno zadovoljni ovakvim pokazateljima i smatraju to potvrdom efikasnosti niza mjera i programa koje su proveli s ciljem stvaranja pozitivne investicijske klime i povoljnih uvjeta za rad gospodarskih subjekata, odnosno stvaranja novih radnih mjesta – od smanjenja komunalnog doprinosa za nove poslovne pogone, subvencioniranja kamata na kredite poduzetnika, potpora za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, potpora za financiranje pripreme i kandidiranja EU projekata, sufinanciranja ulaganja u standarde kvalitete, sufinanciranja troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita, bespovratnih potpora novoosnovanim tvrtkama, sufinanciranja troškova za programe u poljoprivredi, subvencioniranja deficitarnih zanimanja, subvencioniranja žena u poduzetništvu, do poticaja za mlade obitelji koje bi imale namjeru kao mjesto svojega stanovanja izabrati upravo Vodnjan, odnosno poticajima poticati aktivno naseljavanje mladih na području Grada te istovremeno unaprijediti perspektive za život mladih kroz stvaranje infrastrukturnih uvjeta i novih radnih mjesta.

(REX/izvor gradonačelnik.hr)

Facebook komentari