Grad Poreč poduzeo sve protuepidemijske mjere

OČEKUJE SE POZITIVNO OČITOVANJE OD STRANE HZJZ
Nakon laboratorijskog ispitivanja uzoraka vode uzetih u dvorani koji pokazuju prisustvo legionele u toploj vodi u koncentracijama dovoljnim da izazovu obolijevanje,  Grad Poreč poduzeo je sve neposredne mjere propisane od strane HZJZ-a. Te mjere tiču se: kanalizacije, klimatizacije, ventilacije, protupožarne vode, te vode za piće i pranje u dvorani. Obavljen je detaljan tehnički pregled sustava fekalne kanalizacije i provjereni su svi "top sifoni"  te je osigurano da ispravno funkcioniraju i sprečavaju širenje fekalnog zadaha. Isto tako ispuštena je sva voda iz protupožarnog sustava na svim hidrantima, izmijenjeni su filtri u sustavu za klimatizaciju u dvorani na usisnom i na isisnom dijelu. U sustavu vode za piće i pranje u dvorani u spremnicima vode je temperatura podignuta na 70 stupnjeva celzijevih.  Nakon toga sva je voda je ispuštena u predviđeni odvod. 
Grad Poreč je angažirao kompetentnu tvrtku koja izvodi  hiperklorinaciju sustava tople vode  u dvorani. U prisutnosti epidemiologa hiperkloriranom je vodom izvršena dezinfekcija cijele razvodne vodovodne mreže u dvorani.  Sve su mjere u vezi s hiperklorinacijom izvedene uz vodstvo i prisutnost liječnika epidemiologa iz HZJZ-a. Tijekom izvođenja svih neposrednih mjera propisanih od strane HZJZ-a dvorana na Žatiki je bila zatvorena. Iako je Grad Poreč, 13. veljače 2009.godine, dobio rješenje od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Uprave za sanitarnu inspekciju da se dvorana zatvori, sportska dvorana Žatika zatvorena je od ponedjeljka, 9.veljače 2009. kao redovit postupak dok novo uzorkovanje vode ne pokaže da bakterije koja u toploj vodi u koncentracijama dovoljnim da izazovu obolijevanje od legionarske bolesti, nema.  Početkom idućeg tjedna Grad Poreč očekuje pozitivno očitovanje od strane HZJZ-a, točnije , da su spriječene mogućnosti širenja legionarske bolesti, odnosno da se porečka dvorana može nastaviti nesmetano koristiti u sportske i ostale svrhe.
Prva sportska manifestacija na rasporedu u Poreču je Davis Cup, čije su pripreme u tijeku, a održavanje teniskog spektakla nije upitno. Organizacija teče prema planiranim rokovima, a Grad Poreč će od 6. - 8. ožujka 2009.godine ugostiti teniske zvijezde i pripremiti pravu sportsku priredbu za sve posjetitelje. Grad Poreč spreman je za najvažniji teniski događaj u ovoj godini i za povratak naše Davis Cup reprezentacije u sam vrh prestižnog natjecanja. (REX)


Facebook komentari