Gimnazijalci održali prosvjedni mimohod zbog klimatskih promjena

BROJNIM TRANSPARENTIMA POSLALI PORUKU ODRASLIMA KOJI ODLUČUJU O NJIHOVOJ BUDUĆNOSTI
Na poticaj gimnazijalke Dore Macuka, članice Socijalne ekologije/Lumena i Eko-škole Gimnazije Pula, Lumeni i Eko-škola podržali su inicijativu Grete Thunberg iz Švedske koja svaki petak štrajka ispred svoje Vlade tražeći konkretnije akcije za spas klime, a pridružili su joj se i mnogi mladi iz drugih zemalja.

Danas se tako i Pula uključila u globalni prosvjed srednjoškolaca za klimu. Gimnazijalci su održali Mimohod za klimu te poslali poruku mladih odraslima koji odlučuju o njihovoj budućnosti.

U 10 sati povorka srednjoškolaca naoružanih transparentima okupila se na igralištu Gimnazije te krenula prema Portarati, potom do Foruma te preko ulice ispred Amfiteatra stigla do Istarske županije gdje su se zadržali kako bi se njihova poruka shvatila i doprla do onih koji po ovom pitanju mogu poduzeti nešto više. Tako su učenici nakon mimohoda predali pismo zamjeniku župana Fabriziu Radinu te ga zamolili da podrži nastojanja mladih u brizi za vlastitu budućnost i planetu Zemlju.

Sadržaj njihovog pisma prenosimo u cijelosti:

PORUKA ODRASLIMA (KOJI ODLUČUJU O NAŠOJ SUDBINI)

Dragi naši odrasli,
Obraćamo vam se povodom Svjetskog štrajka za klimu koji je pokrenula Greta Thunberg kako bi potakla vladajuće da poduzmu potrebne hitne mjere protiv klimatskih promjena.

Iako vi odrasli „kažete da volite svoju djecu, kradete im budućnost“ kaže Greta, jer ignorirate jedan od najvećih problema koji se tiče naših života i domova i koji se mora riješiti prije nego što dovede do katastrofe. Učeći o klimatskim promjenama shvatili smo kako ekosistem savršeno radi i koliko mi, ljudi, loše utječemo na ukupni ciklus prirode. Korištenjem fosilnih goriva povećavamo količinu  i globalnu temperaturu, mijenjamo klimu, zagađujemo vodu, zrak, tlo, vlastitu hranu, uništavamo šume, bioraznolikost, te gušimo Zemlju otpadom…

Ti problemi koji se tiču našeg planeta bitno utječu na našu budućnost, te vas pitamo: čemu se uopće truditi oko obrazovanja, ako vas odrasle nije briga za činjenice, ako ne slušate znanstvenike, njihova istraživanja i upozorenja.

Problem klimatskih promjena nije bio toliko vidljiv u početku, no sada je već očit u porastu globalne temperature za 1° C, sve češćim i žešćim požarima, poplavama i sličnim prirodnim nepogodama, opasnim podizanjem razine mora radi viška vode nastale topljenjem leda i povećanja volumena vode zbog toplije klime…  Kad globalno zatopljenje prijeđe 2° C proces postaje nepovratan i poguban za čovječanstvo.

Rješenja za to postoje ako političari postave pitanje klime kao prioritet i založe se za održivi razvoj u službi realnih ljudskih potreba, a ne profita, uz zaštitu okoliša i pravednu raspodjelu dobara.

Zato hitno treba: smanjiti emisije stakleničkih plinova za 20%, povećati udio obnovljivih izvora energije na 20%, poboljšati energetsku učinkovitost na 20%, ali i promijeniti potrošački stil života kojim se „naša civilizacija žrtvuje da bi malobrojni mogli stvarati ogroman novac“ (Greta).

Trebate osvijestiti svoje postupke i njihov utjecaj na naš planet, a u školi pojačati edukaciju o važnosti eko problema i eko djelovanja, jer u pitanju su naši životi.

Ne možemo čekati sutra, već hitno trebamo reakciju odraslih, jer

„Tko će to učiniti, ako ne vi, kada, ako ne sada?“

Učenici Gimnazije Pula

(REx/foto:Manuel Angelini)

Facebook komentari