“Gazele” uz Disney party proslavile 26. rođendan

SVEČANO OBILJEŽENO 26 GODINA POSTOJANJA KLUBA SPORTSKO RITMIČKE GIMNASTIKE GAZELA
U nedjelju, 1. prosinca u Domu sportova Mate Parlov održalo se svečano obilježavanje 26 godina Kluba sportsko ritmičke gimnastike Gazela Pula pod nazivom Disney party. Uz revijalne koreografije pune akrobacija i plesnih pokreta, gimnastičarke Gazele oduševile su mnogobrojnu publiku.

Ritmička gimnastika - spoj umjetnosti i sporta

Ritmička gimnastika postala je Olimpijski sport 1984. godine. Devet godina kasnije, Pula dobiva svoj prvi, i dalje jedini klub. Klub sportsko ritmičke gimnastike 'Gazela' osnovan je 1993. Kroz njega prošle su generacije djevojčica i djevojki, a mnoge 'Gazele' postigle su značajne uspjehe na državnim i međunarodnim natjecanjima. Njima se već 25 godina, svakodnevno i bez iznimke posvećuje Duška Kupres-Duraković. „Nakon što sam se vratila s fakulteta, sa sobom sam donijela traku (rekvizit) koja mi je trebala za polaganje ispita. Djevojčica koja je trenirala korektivnu gimnastiku kod mene i moje kolegice Zdenke Buić uzela je traku u ruke, počela je s njom raditi i odmah joj je krenulo, pa smo si Zdenka i ja pomislile da bi trebalo započeti s ritmičkom gimnastikom u Puli“, kaže nam osnivačica Kluba 'Gazela'. Tako je sve počelo, s jednom grupicom djevojčica koje postale prve ritmičke gimnastičarke u Puli. 25 godina kasnije KSRG Gazela broji 250 gimnastičarki.

Sposobnosti koje razvija ritmička gimnastika

Duška Kupres-Duraković kaže da je najprikladnija dob za početak treniranja ritmičke gimnastike između 3 i 5 godina, no nije kasno niti kroz cijelu osnovnu školu. „Česti treninzi kod naših gimnastičarki razvijaju radne navike, upornost i disciplinu. Roditelji su time oduševljeni. Od sposobnosti, ritmička gimnastika razvija ravnotežu, fleksibilnost i koordinaciju jer se radi i s rekvizitima“. Vijača, Lopta, Obruč, čunjevi i traka ovaj sport čine posebno atraktivnim. Okreti, skokovi i drugi elementi u isto vrijeme uz izbačaje rekvizita razvijaju motoriku kod djece, a za razliku od mnogih drugih, ovaj sport razvija obje strane tijela ravnomjerno.
„Osim toga, razvija se držanje, pazi se na prehranu, što je još jedan uvjet dobrog zdravlja, a specifično je i to da ritmička gimnastika zbog kostima, šminke i glazbe razvija osjećaj za estetiku i umjetnost kod mladih gimnastičarki“, dodaje gđa. Kupres-Duraković, koja je postala i međunarodna sutkinja u ovom sportu.

Gimnastičarke KSRG Gazela uspješne na natjecanjima

„Ne mogu izbrojati sve medalje i pehare naših djevojčica. Sa zadnja tri natjecanja vratile smo se s dvije medalje po gimnastičarki u prosjeku“, kaže njihova trenerica. Djevojčice i djevojke koje su u natjecateljskom timu kluba Gazela treniraju 4 do 5 sati dnevno. „Neki se pitaju je li to previše, no naš se trening razlikuje se od ostalih sportova. Samo istezanje traje sat vremena, a cijeli sistem je ekstenzivan, ne intenzivan“. Radi postavljanja tijela, radi uspravnog i pravilnog držanja, osjećaja glazbe i kvalitetne tehnike, gimnastičarke imaju i treninge baleta s poznatom baletnom pedagoginjom gđom. Jelenom Prpić.

(rex/foto Elvis Malagić)

Facebook komentari