Gastronom i ja: Upoznajte prvu food blogericu - Anamariju Jakovac

KROZ KRATKI INTERVJU UPOZNAJTE NAŠU I VAŠU FOOD BLOGERICU
Prva food blogerica koja će prezentirati svoje gastro delicije dolazi nam iz Pule, no svoje mjesto prebivališta zamijenila je glavni gradom.  Anamarija Jakovac ima 33 godine, radi kao državni službenik, a u slobodno vrijeme putuje i kuha.

Dobro nam došla Anamarija. Sad kad smo Vas u kratkim crtama predstavili publici, možete li nam reći kako ste zapravo došli na ideju da vaš posao bude vezan za prezentiranje recepata široj publici?
Pa ne bi to nazvala „posao“. Za mene je to više hobi. Priča je zapravo krenula tako da smo jedan dan prijateljica i ja krenule na more, no ulovila nas je kiša pa smo svratile u Cabahiju na kavu. Kroz razgovor sasvim spontano pala nam je na pamet ideja oko toga. Prijateljica je trebala krenuti sa mnom u blogerstvo budući da pravi divne slastice koje ja nevoljno radim, no odustala je na kraju.

Koja je Vaša definicija „Food blogera“? Smatrate li se food blogerom?
Po meni definicija food blogera hm.. ovako, u šturo, to je osoba koja obožava hranu i sve vezano za nju, a svoje doživljaje zajedno s fotografijama dijeli na društvenim mrežama. Uzimajući sve u obzir, da, svakako se smatram food blogerom.

Koliko dugo ste u blogerskim vodama?
Food bloger sam već dvije godine.

MEDIJ KAO POSREDNIK IZMEĐU FOOD BLOGERA I PRATITELJA

Recite nam nešto o vašoj stranici
Putem Instagram profila Croatian_traditional_food   svojim pratiteljima prezentiram svoje gastro delicije. Kao i što sam naziv profila govori, prezentiram tradicionalna jela s područja Hrvatske, no nađe se i pokoja delicija i izvan nje. Uz jela objavljujem i recenzije o restoranima koje sam posjetila kao i recenzije proizvoda raznih OPG – ovaca, manjih proizvođača koji izrađuju izvrsne proizvode.

Postoji li vrsta jela za koje ste se opredijelili?
Ja sam gurman i ne bih se mogla opredijeliti samo na jednu vrstu hrane. Radim sve vrste hrane, no najviše preferiram slana jela i pašte.

Postoji li ciljna skupina kojoj se obraćate prilikom pripreme određenih delicija ili ima „za svakoga ponešto?“
Radim ono što volim, ne baziram se samo na pojedine skupine tako da... za svakoga ima ponešto.

Koji Vam je glavni cilj stranice?
Cilj mi je objavljivati što više autohtonih i tradicionalnih jela, pogotovo onih pomalo zaboravljenih, a do čijih se recepata jako teško dolazi. Glavna namjera mi je da se s njima starije generacije podsjete, mlađi nauče i upoznaju s hranom naših krajeva.

OD IDEJE DO GOTOVOG PROIZVODA

Poznato je da food blogeri moraju biti maštoviti i kreativni u pronalaženju recepata, pripremi i prezentaciji istih. Gdje pronalazite svoju inspiraciju?
Ideje i inspiraciju pronalazim najčešće na internetu, raznim kuharicama i društvenim mrežama.

Kako bi čitatelje što bolje upoznali s Vašim hobijem, možete li nam reći što je sve potrebno za izradu jedne objave?
Rekla bi da neka profesionalna/specijalna oprema i nije potrebna. Primjerice, ja radim fotografije pomoću mobitela. Ono što je potrebno za izradu jedne objave je definitivno i isključivo inspiracija i to na 5 područja, a to je: INSPIRACIJA ZA KUHANJE, INSPIRACIJA ZA PREZENTACIJU HRANE, PISANJE TEKSTA, FOTOGRAFIRANJE I UREĐIVANJE FOTOGRAFIJA.

Sada znamo što je sve potrebno, no koliko je vremena potrebno za izradu te objave?
Pa ne bih mogla reći koliko točno treba za jednu objavu jer tu jednostavno nema pravila. Nekada mi je za jednu objavu potrebno vrlo malo, sat vremena, a nekad je zahtjevniji recept i prezentacija pa je potrebno par dana, čak i do tjedan dana.

Znači u kratkim crtama : ideja, priprema, fotografiranje?
Pa ne bih rekla da je tijek uvijek isti, no uobičajeno je da skuham, složim na tanjur, nabacim dekoraciju na tanjur ili oko tanjura i onda fotografiram iz svih mogućih kuteva. Kasnije odaberem fotografije , uređujem ih i objavljujem.

Koje je vama osobno najdraže jelo koje ste pripremili za svoje pratitelje?
Jelo koje ću definitivno ponoviti je juha od kamena! 

I za kraj, što čitatelji Regional Expressa mogu očekivati od Vas?
Čitatelji najčitanijeg portala u Istri mogu očekivati zanimljive i jednostavne objave. Ovim putem ih pozivam da me zaprate na Instagramu i uživaju zajedno sa mnom.

(REX/Anamarija Jakovac/L.Agičić)

Facebook komentari