Gastronom i ja: Upoznajte food blogericu – Adriannu Osmanović

Gastronom i ja: Upoznajte food blogericu – Adriannu Osmanović-109110

KROZ KRATKI INTERVJU UPOZNAJTE NAŠU I VAŠU FOOD BLOGERICU
Druga food blogerica koja će prezentirati svoje gastro delicije na Regional Expressu dolazi nam iz Pule. Adrianna Osmanović ima 26 godine iako cijeli život uživa u pripremanju delicija za obitelj i najmilije, tek se odnedavno bavi Food blogerstvom.

Dobro došla Adrianna. Sad kad smo Vas u kratkim crtama predstavili publici, možete li nam reći kako ste zapravo došli na ideju da vaš posao bude vezan za prezentiranje recepata široj publici?
Poslom koji me ispunjava odnosno food blogerstvom ne bavim se toliko dugo. Budući da volim kuhati i pripremati razne delicije od malih nogu moj muž je došao na ideju da započnem s prezentiranjem istih. Otvorila sam račun na YouTubeu, istraživala o food blogerima i to mi se svidjelo pa sam se odmah uhvatila u koštac sa snimanjem i montiranjem videa.

Koja je Vaša definicija food blogera? Smatrate li se food blogerom?
Priznajem, titula Food Blogera nekako čudno zvuči haha, ali ustvari to je ono što ja radim. Dijeljenje recepata i kulinarskih dostignuća putem raznih socijalnih mreža. To bi bila moja definicija.

MEDIJ KAO POSREDNIK IZMEĐU FOOD BLOGERA I PRATITELJA

Recite nam nešto o svojoj stranici

Yummy Yummy je naziv mog YouTube kanala te, iako je kreiran tek odnedavno, može se naći podosta velika lista videa. Naracija videa je na engleskom jeziku, ali za svaki video postoji recept na hrvatskom u opisu. Budući da se navedena platforma koristi diljem svijeta, odlučila sam recepte prilagoditi što široj publici.

Postoji li vrsta jela za koje ste se opredijelili?
Da budem iskrena, pripremam sva jela koja se meni osobno dopadaju. Kroz kuhanje dobivam razne ideje kako dodatno poboljšati neko jelo koje možda većina radi u svojoj svakodnevici, pa onda takvo “unaprijeđeno” jelo predstavim na svojem kanalu.
Mislim da svaki food bloger ima određenu vrstu jela u čijoj pripremi najviše uživa. Za mene su to kolači koje sam od malih nogu počela učiti uz asistenciju mame i none.  

Postoji li ciljna skupina kojoj se obraćate prilikom pripreme određenih delicija ili ima „za svakoga ponešto?“
Definitivno ima za svakoga ponešto. Budući da u današnje vrijeme ljudi nemaju dovoljno vremena za pripremu tradicionalnih jela koja oduzimaju dosta vremena, na mom kanalu se trenutno najviše recepata bazira upravo na brzim jelima koja su prije svega jednostavna i ukusna.

Koji Vam je glavni cilj stranice?
Moj osobni cilj stvaranja stranice je zapravo pokazati pratiteljima , onima koji to već jesu i koji će to tek postati, kako je moguće uživati u kuhanju , ali i prezentiranje mojih kreacija.Mislim da nema ljepšeg osjećaja nego kada pripremiš ukusno jelo pa ti se pridruže drage osobe kojima se svidi isto. Kroz svoju stranicu zapravo to zadovoljstvo dijelim s većim brojem ljudi. Uz to, cilj mi je inspirirati osobe koje ne vole kuhati da se iskušaju u tim vodama.

OD IDEJE DO GOTOVOG PROIZVODA

Poznato je da food blogeri moraju biti maštoviti i kreativni u pronalaženju recepata, pripremi i prezentaciji istih. Gdje pronalazite svoju inspiraciju?

Uh, ovo je jako teško pitanje. Ustvari, od svuda. Nekad mi ideja dođe kada kuham neko jednostavno jelo, a moja kreativna strana ga želi „doraditi“. Ponekad me pomisao na neku stranu zemlju i njihovu kuhinju toliko oduševi i inspirira da se jednostavno moram okušati u pripremi.  Teško je reći, ali ako volite kuhati onda ne manjka ideja kad su u pitanju fina jela i recepti kojima ću usrećiti svoje ukućane.

Kako bi čitatelje što bolje upoznali s Vašim poslom, možete li nam reći što je sve potrebno za izradu jedne objave?
Pa ustvari i ne puno stvari. Većina ljudi u kuhinji već ima sve što im je potrebno za stvaranje većine jela. S vremenom mogu se dodati nekakvi multipraktici i alati koji čine stvar lakšim, ali volja je najbitnija stvar koju treba posjedovati. A što se tiče kamera, naravno da su dobra kamera i mikrofon vrlo bitne stavke kod kreiranja medijskog sadržaja, ali danas čak i mobiteli imaju mogućnost stvaranja veoma kvalitetnog videa ili fotografije. Mislim da je za sam početak mobitel i više nego dovoljan jer dodavanjem raznih aplikacija za uređivanje videa i fotografija, sve to može izgledati vrlo profesionalno.  

Sada znamo što je sve potrebno, no koliko je vremena potrebno za izradu te objave?
Ovisi o receptu. Ono što mogu reći da je montiranje videa nakon samog kuhanja najteži dio, barem meni. Kuham od malih nogu, ali taj tehnički dio mi je u potpunosti nov te iako sam do sada svladala bar osnove kako bih mogla početi izbacivati videe, još ima jako puno znanja i vještina koje moram usvojiti kako bih mogla podignuti kvalitetu na veći nivo.

Znači u kratkim crtama : ideja, priprema, fotografiranje?
Pa proces je ustvari relativno jednostavan. Recept koji odlučim snimiti je jelo koje ću kasnije podijeliti s ukućanima, pa to nekako ispadne kao da radim ručak s upaljenom kamerom.
Jedino na što obratim pažnju pri mom „kuhanju pred kamerom“ su kadrovi, prezentacija namirnica i proces kuhanja.

Koje je vama osobno najdraže jelo koje ste pripremili za svoje pratitelje?
Definitivno ljetni kolač s keksima i svježim šumskim voćem, zato što je pravi ljetni lagani kolač, ne morate paliti pećnicu po ovim vrućinama i napravite ga za manje od pola sata. Slatko, osvježavajuće i brzo, može li bolje?

I za kraj, što čitatelji Regional Expressa mogu očekivati od Vas?
Mislim da mogu očekivati sve ono što se nalazi na mom kanalu, razne recepte od naših tradicionalnih jela, do onih iz različitih kuhinja zemalja čiju gastro ponudu najviše volim. Pošto volim isprobavati , mislim da će se moći pronaći svega - od mesnih do veganskih. Većinom su to jednostavni i brzi recepti.

Našu food blogericu možete pronaći na :
Facebooku : [url=https://www.facebook.com/YummyYummy24]https://www.facebook.com/YummyYummy24[/url]
YouTubeu : [url=https://www.youtube.com/channel/UCiOVa_7nD0k1YZBQI3KJIJg]https://www.youtube.com/channel/UCiOVa_7nD0k1YZBQI3KJIJg[/url]

(REX/Adrianna Osmanović/L.Agičić)