Gastronom i ja - Sourdough Foccaccia

PIŠE: DRAGANA DUJIĆ
Kombinacija cherry rajčica, masline, origana, ružmarina, crnog kima obogaćena okusom maslinovog ulja dobitna je kombinacija.Svojoj omiljenoj kombinaciji sastojaka pridružite tijesto i uživajte u ukusnoj Foccaci. Svoj recept ukusne Foccacie donosi Vam naša Dragana Dujić.

SASTOJCI:

- 300g brašna

- 240g vode

- 7.2g soli

- 90g kiselog tijesta

- 15g maslinovog ulja

PRIPREMA:
Pomiješajte sve sastojke osim ulja i soli u jednoj zdjeli te koristite vlažne ruke. Kad je čvrsto ali i dovoljno fleksibilno znači da smo dobili naše mokro sourdough tijesto. Zatim ga možete prebaciti u mikser te mijesiti kukom za tijesto 8-10 minuta na brzini 2. Ali i možete ga mijesiti rukom oko 10 minuta, sve dok ne osjetite kako se tijesto steže te pruža otpor, odnosno povlači se s ruba zdjele.

ODMOR I PRVO DIZANJE: sada je vrijeme za odmor, odnosno fermentaciju. Ostavite tijelo da odmara sat vremena. Nakon toga dodajte maslinovo ulje i sol. Umiješajte sada opet sve rukama, kao da istiskujete zrak nekih 8-10 minuta. Pustite 5-10 minuta da odmori a onda s vlažnim rukama tijesto prebacite na radnu plohu. Sada cjelokupno tijesto uzmete u ruku i bacajte ga lagano na radnu plohu, formirajući valjak. Ostavljajući s donje strane preklopni dio tijesta. Kad je čvrsto ali i dovoljno fleksibilno znači da smo dobili naše mokro sourdough tijesto, prebacimo ga u nauljenu posudu i pustimo 30 minuta.

OBLIK I DRUGO DIZANJE: Nakon 30 minuta tijesto ćemo premijesiti 2x svakih 30 minuta tako da prema vrhu, sredini razvucite i savijte četiri "ugla"tijesta te taj dio okrenete prema dole. Sada ćemo ga ostaviti 4 sata da odmara, odnosno fermentira na sobnoj temperaturi.

Kada je tijesto odmorilo prebacimo ga na pobrašnjenu radnu plohu. Oblikujemo tijesto prema limu za pečenje i umijesimo lagano, opet tako da vučemo “uglove” prema sredini, opet formirajući valjak. Nauljimo dobro lim za pečenje, prebacimo valjak tijesto na lim za pečenje. Pokrijemo prozirnom folijom i pustimo 2-3 sata na sobnoj temperaturi ili preko noći u hladnjaku. Tada će tijesto postati još prozračnije i punije mjehurića.

NADJEV I PEČENJE: zagrijte pećnicu na oko 200 stupnjeva. Prstima pritišćite sada spremno tijesto koristeći cijelu ruku. Vrhovima prstiju trebali biste proći sve do kraja tijesta, odnosno skoro do lima za pečenje, kao da ga udarate, ali lagano.  Sada je vrijeme za magiju, nadjev 321_mijesi sourdough focaccie. Moja najdraža kombinacija je: maslinovo ulje, cherry rajčica, masline, malo ružmarina, divljeg origana, sjemenke crnog kima te krupna sol.

Focaccia je spremna za pećnicu. Pečemo ju na 200 stupnjeva oko 20 minuta, smanjimo temperaturu na oko 170 stupnjeva i pečemo još 15 - ak minuta. Kada ju izvadimo iz pećnice, pomiješamo maslinovo ulje, sitno nasjeckan češnjak i peršin te prelijemo preko focaccie.

U slast!

Više recepata možete pronaći na Instagram profilu  Dragane Dujić :  @321_mijesi

(rex/Dragana Dujić)

Facebook komentari