‘Furbaćona’ duhovita predstava na čakavskom – uskoro na Kaštelu

INK SE SELI NA SCENU POD ZVIJEZDAMA
U prostorijama Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula danas je najavljena premijera ambijentalne obnove predstave autora Branka Lučića Furbaćona,  
storeno po komedije Angela Beolca Ruzzantea La Moscheta (Mušica) u režiji Jasminka Balenovića

FURBAĆONA 2 predstava iz produkcije Čakavske scene INK zaživjet će na ljetnoj pozornici,  manifestaciji INK na Kaštelu ljeti 2018. Premijera će se održati 24. srpnja, a reprize 25. i 26. srpnja. Sve izvedbe započinju u 21 sat.

Danas je predstavljen autorski tim i glumački ansambl predstave, dok je ravnateljica INK Gordana Jeromela Kaić poručila kako je riječ o predstavi na lindarskoj čakavici za koju je tekst pisan u prvoj polovici 16 stoljeća, te kako je predstava iznimno atraktivna i zabavna.

'Vrlo hrabro i veliki izazov je ići s istim tekstom u istoj kući nakon deset godina, ali veseli me što će se predstava odigrati na otvorenom prostoru pod zvjezdanim nebom. Pred deset godina smo se u pozitivnom smislu borili s čakavskim dijalektom, a danas je on već uobičajen. U predstavi se bavimo uobičajenim svakodnevnim temama, vidjeti ćemo kako danas funkcionira ova predstava s današnjim generacijama', izjavio je redatelj Jasminko Balenović.

Glumac Rade Radolović je dodao kako se sjeća ushita kad je predstava rađena prvi puta. Za ovu je prigodu na premijeru pozvao kako stare, tako i nove generacije publike.

Marjuča koja je u predstavi prava lukavica, njezinu ulogu igra Lara Živolić, doista je specifična osoba uz koju ćete se zasigurno dobro nasmijati… Lara nam je poručila kako je tekst iznimno duhovit i kako se izuzetno veseli izvedbi na Kaštelu.

Da je najveća ljepota predstave ogroman vokabular koji se koristi i danas, dodao je glumac Luka Mihovilović, dok je glumac Valter Roša za kraj poručio 'Vrag ne spi' što je očigledno poštapalica koja se proteže kroz ovu predstavu.

Predstavu podržava i Istarska županija, a da će tako biti i nadalje, pogotovo kad je riječ o čakavskoj sceni, potvrdio je Vladimir Torbica ispred Odjela za kulturu Istarske županije.
Torbica je ovu prigodu iskoristio i za čestitanje INK na nedavno osvojenim prestižnim nagradama… (Piše: Doris Floričić/Foto: Manuel Angelini)

Facebook komentari