Flego zatražio od von der Leyen da se nipošto ne režu sredstva kohezijske politike za RH

ODRŽAN SASTANAK S AKTUALNOM KANDIDATKINJOM ZA ŠEFICU EUROPSKE KOMISIJE
Klub zastupnika Renew Europe-Obnovimo Europu u Europskom parlamentu, kojem pripada i zastupnik IDS-a Valter Flego te još 107 drugih zastupnika, jučer je u Bruxellesu održao sastanak s aktualnom kandidatkinjom za šeficu Europske komisije Ursulom von der Leyen.

S obzirom da von der Leyen za svoje službeno imenovanje idući tjedan mora prikupiti natpolovičnu većinu glasova zastupnika, njih najmanje 376, ovih dana ima priliku posebno se predstaviti klubovima zastupnika unutar Parlamenta. Dobije li pak manje od 376 glasova, von der Leyen ne može biti imenovana novom predsjednicom Komisije te Europsko vijeće u roku od mjesec dana mora predložiti novog kandidata.

Zastupnik IDS-a u EP-u Valter Flego iskoristio je tu priliku te postavio von der Leyen pitanja o kohezijskoj politici EU-a, ulasku RH u Schengen i proširenju Unije na zemlje Zapadnog Balkana.

Flego je od von der Leyen zatražio da se „nipošto ne režu sredstva kohezijske politike za Hrvatsku u sljedećem proračunskom razvoju, jer iako je ulazak u EU otvorio zemljama kao što je Hrvatska brojne perspektive, otvorio je i neke probleme“.

- Iako smo na zajedničkom tržištu, nemamo istu polaznu točku i često nemamo iste uvjete. Kohezijske politike EU-a nisu samo financijska pomoć, već i jasna i glasna poruka da EU vodi računa o manje razvijenim europskim državama i regijama, kako bi lakše uhvatile korak s razvijenijima te kako bi se umanjile ekonomske, socijalne i teritorijalne nejednakosti unutar EU-a, istaknuo je Flego dodavši da je „kohezijska politika jedna od temeljnih EU politika te najava sad već bivše Komisije o smanjenju sredstava za Hrvatsku za 6 posto, a povećanje vlastitog učešća s 15 na 30 posto za nas je apsolutno neprihvatljivo“.

Naglasivši i da je Hrvatska ispunila gotovo sve tehničke preduvjete za ulazak u Schengen, Flegu je zanimalo vidi li nas von der Leyen kao punopravnu članicu Schengena prije kraja 2020., na što je ona kazala da je svakako snažan zagovornik pristupanja Hrvatske Schengenu, istaknuvši ujedno da jako dobro poznaje našu zemlju.

Osvrnuo se Flego i na politiku predsjednika Junckera koji je 2014. najavio da za vrijeme njegovog mandata neće biti proširenja EU-a te pitao von der Leyen hoće li proces proširenja Unije na zemlje Zapadnog Balkana biti jedan od njezinih prioriteta. Von der Leyen je navela da „svakako želi zemlje Zapadnog Balkana na našoj strani, ali moramo uzeti u obzir različite faze u kojima se one na svom europskom putu nalaze“.

Podsjetimo, Ursula von der Leyen njemačka je ministrica obrane, političarka iz demokršćanske konzervativne stranke desnog centra – CDU - kojoj pripada i njemačka kancelarka Angela Merkel, a na današnjem je predstavljanju istaknula da „Europska unija mora biti prisutnija i angažiranija u pitanjima problema klimatskih promjena, digitalizacije i sigurnosnih pitanja te preuzeti više odgovornosti u rješavanju globalnih izazova i istaknuti se kao svjetski lider“.
(Rex)

Facebook komentari