Flego Komisiji: Jeste li učinili sve što ste mogli da suzbijete dezinformacije oko cjepiva?

Flego Komisiji: Jeste li učinili sve što ste mogli da suzbijete dezinformacije oko cjepiva?-120895

NA DANAŠNJOJ PLENARNOJ SJEDNICI U STRASBOURGU 
STRASBOURG – „Mnogi danas više vjeruju jednom influenceru nego znanstveniku i struci. Zato moramo podizati povjerenje u sustav, znanost, struku i samo cijepljenje. Svatko tko se cijepio pokazao je povjerenje i zato EU mora biti otvorena i transparentna, a komunikacija pravovremena i brza. U suprotnom, vidjeli smo što se događa – kakofonija i teorije zavjera, kao rezultat nepovjerenja građana“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu u raspravi o transparentnosti EU-a u pogledu razvoja, nabave i distribucije cjepiva protiv bolesti COVID-19.

- Iako je cilj od 70% ostvaren, cijepljenje usporava, u nekim je državama procijepljenost i dalje preniska, a mi moramo pronaći način da dođemo do onih koji se ne žele cijepiti. Rješenje je u boljoj komunikaciji. 2021. malo tko nije na društvenim mrežama s pametnim telefonom u rukama, posebice mladi, i tu vidim veliki prostor za napredak, prostor za podizanje povjerenja građana, naglasio je Flego te se obratio Komisiji: 
- Svaka laž sto puta ponovljena postaje istina, a ja vas pitam jeste li učinili sve što ste mogli u posljednjih godinu dana kako biste suzbili dezinformacije i ostvarili najbolju moguću komunikaciju s građanima? 
- Struka mora dominirati u raspravi o cjepivu, ali nažalost često nije tako. Informacije moraju biti jasne, s čim manje nepoznanica i „možda“. Možda ćemo se cijepiti trećom dozom, možda ćemo se cijepiti jednom godišnje. Komisija mora raditi na inovativnim kanalima komunikacije, jer za razumjeti ono što ne znamo, potrebno je povjerenje i transparentnost. Onda nema straha, a ima sigurnih i zadovoljnih građana, kazao je Flego te zaključio s idejom o zajedničkoj EU nabavi ne samo cjepiva, već i drugih vitalnih lijekova, kako bi se stvorilo pravednije i ravnopravnije društvo.

U ime Odbora za predstavke, ovu je raspravu pokrenula španjolska zastupnica iz redova Europske pučke stranke (EPP) Dolors Montserrat, koja se obratila Komisiji s pitanjem o objavi svih pojedinosti o ugovorima o nabavi cjepiva.
- Protiv pandemije možemo se boriti samo potpunom transparentnošću u pogledu razvoja, kupnje i distribucije cjepiva. Transparentnost je preduvjet za poticanje i održavanje povjerenja javnosti, ukidanje „nacionalizma u pogledu cjepiva” i jamčenje legitimnosti zajedničke medicinske nabave EU-a, naglasila je Montserrat, ističući da bi se pravodobnom objavom informacija o cjepivima smanjila nesklonost cijepljenju.
Povjerenica Komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson kazala je da je 31. kolovoza bila ključna točka kada je EU dostigla procijepljenost odraslog stanovništva od 70%. Dodala je da je EU do danas potpisala 10 ugovora te da ima vrlo raznovrstan portfelj cjepiva protiv virusa. 
- Komisija priznaje važnost transparentnosti u ovom procesu, ali zbog konkurentne naravi tržišta jednostavno ne može razotkriti sve informacije, kazala je Johansson te spomenula i klauzulu o neotkrivanju podataka kojom se štite velika poduzeća. „Sigurnost građana temeljni je zahtjev za bilo koje EU cjepivo i o tome nema pregovora. Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je sve podatke o testiranju cjepiva sukladno zakonodavstvu, a mi poštujemo sva pravila. Dakako, provest ćemo detaljnu reviziju i izvući zaključke te uvjeravam vas, nastaviti s otvorenim dijalogom“, zaključila je Johansson. 

(REX)