Flego komentirao situaciju oko nedostatka cjepiva

'POVJERENJE FARMACEUTSKOJ INDUSTRIJI MOŽE SE VRATITI JEDINO POŠTIVANJEM DOGOVORA!'
BRUXELLES – Sinoć su zastupnici Europskog parlamenta po prvi puta od početka cijepljenja imali priliku raspravljati s čelnicima farmaceutskih tvrtki odgovornih za proizvodnju cjepiva. Raspravu o povećanju kapaciteta i isporuke cjepiva organizirali su Odbor za industriju, istraživanje i energetiku, čiji je član IDS-ov Valter Flego, te Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

- Proces masovne proizvodnje cjepiva u EU je debelo zakazao! Situacija nije dobra, a strpljenja je sve manje. Trenutno nisam ni malo uvjeren da će EU do rujna realizirati plan od 70% procijepljenosti odrasle populacije. Zato smo pred direktore farmaceutskih tvrtki postavili jedan vrlo jasan zadatak - veliko povećanje proizvodnje i isporuke cjepiva, bez isprika koje smo do sada slušali, istaknuo je Flego i dodao:
- 27 država članica dalo je puno povjerenje Europskoj komisiji da vode pregovore s farmaceutima. A sada smo u situaciji da strahujemo za zdravlje i živote naših građana, kao i za turističku sezonu koja je pred vratima. Ne moram pojašnjavati kakva bi to katastrofa bila za Hrvatsku, za zemlje Mediterana, u konačnici za čitavu EU. Zbog kašnjenja isporuka cjepiva već sada znamo da će uskršnji praznici biti daleko od očekivanog, a dio članica poput Njemačke i Italije već su najavile stroge mjere putovanja u vrijeme Uskrsa. 

Uz čelnike svih farmaceutskih tvrtki s kojima je EU potpisala ugovore ili zaključila preliminarne razgovore o nabavi cjepiva, u trosatnoj je raspravi sudjelovala i EU povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides te EU povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton. Najviše pitanja zastupnici su uputili direktoru AstraZenece Pascalu Soriotu, oko smanjene isporuke cjepiva prema EU za 60% u odnosu na ugovorne obveze. Soriot je naveo kako su problemi s isporukom privremenog karaktera, proizvodnja cjepiva vrlo kompleksna, a njihovi su timovi rastegnuti do maksimuma u svim pogonima te većina cjepiva proizvedena u EU ostaje u EU. 

- Nakon dobrog starta, prije svega u znanstvenom i istraživačkom pogledu, u posljednja dva mjeseca moje je povjerenje u farmaceutsku industriju jako narušeno. To povjerenje se ne može ničime više vratiti, osim isključivo povećanom isporukom cjepiva u vrlo krakom vremenu. Danas smo u situaciji da AstraZeneca ne zna niti hoće li uspjeti isporučiti manje od polovice obećanog iznosa do kraja ožujka – svega 40 milijuna doza. Kako da onda vjerujemo da će nam do kraja lipnja isporučiti 180 milijuna doza, kako je propisano ugovorom?, zaključio je Flego. 

(REX)

Facebook komentari