Filmovi Damira Janečeka u Kinu Valli

HALID BUNIĆ VJEČNI I KINOFIL
U Kinu Valli, 28. siječnja prikazat će se filmovi Damira Janečeka, "Halid Bunić vječni" i "Kinofil". Projekcije počinju u petak u 20 sati. Halid Bunić vječni je priča o Halidu Buniću, najvećem ljubitelju filma ikada. Halid Bunić se rodio u kinu, te cijeli život proveo radeći u njemu. Sistemi, ljudi, zakoni, ratovi, ljudi, arhitekture, sve je uspjelo doći i proći, jedino Halid je konstanta koja je ostala, a on je simbol bezuslovne iskrene ljubavi.
Halidov otac bio je kinooperater. Živio je sa ženom u sobičku pored kinooperaterske kabine. Uz zvuk projektora i filma Halid je začet, rodio se i odrastao. Čim je prohodao počeo je krasti fotose ocu. Zbog toga je dobivao batine. Otac alkoholičar nije želio da se sin zaljubi u taj nimalo blistav posao. No, Halid nije odustao. Nastavio je s krađama plakata. Potom je počeo pomagati radnicima u kinu, pa na 16 milimetarskom projektoru prikazuje filmove po domovima kulture. I sve to bez naknade, noseći pojačalo u jednoj, a teški projektor u drugoj ruci, dok filmove čuva pod pazuhom. Poklanja golemu zbirku plakata Kinoteci u Sarajevu koja ih nemarno čuva iako njegovi plakati čine preko 90% fonda njihovih plakata. Prikazivao je filmove čak i slijepima! Radio je u svim sarajevskim kinima. Mnogi od njih su srušeni u ratu, ali i poslije rata zbog izgradnje trgovačkih centara i drugih privatnih interesa. Danas čami u Kinoteci u koju nitko ne dolazi u gradu u kojem se mnogi busaju u prsa spominjući film. Voljan je pustiti i besplatno nekog u Kinoteku samo da pogleda dobar film. Koliko god se doimao kao filmski Don Quijote, Halid ne odustaje! Film je posveta Henriju Langloisu, osnivaču Francuske kinoteke, prve i najveće Kinoteke na svijetu.

Drugi film, Kinofil, je priča o današnjem Sarajevu i Bosni i Hercegovini kakvu malo ljudi zna. Riječ je o vrlo samokritičnom, autorskom, dugometražnom angažiranom filmskom uratku koji se bavi ljudskim i životinjskim pravima, suosjećanjem, solidarnošću, tj njihovom odsustvu. Najkraće rečeno to je priča o odnosu prema životu. Film je do sada učinio velike kontroverze, autor je doživio razne neugodnosti nakon filma, što ne čudi s obzirom na ono što on prikazuje u tom filmu, a u odnosu na sredinu i ljude u kojoj živi. Istodobno Kinofil je dokaz kako se filmom može nešto promijeniti, ukoliko ima hrabrosti i iskrenosti, stvaranjem ovakvog filma, to djelo postaje dobronajmerni aktivizam, najmiroljubiviji.... Nakon više od 15 godina ignoriranja rješavanja situacije s nezbrinutim životinjama na human način i nakon desetina nedužno pobijenih pasa, nakon sto je stvoren Kinofil, vlast biva prisiljena učiniti svoje obaveze. Kinofil je film koji tjera vlast na odgovornost i na djelovanje. (REX)


Facebook komentari