Festival mediteranske glazbe Sete Sois Sete Luas

TRG ROVINJ, PETAK, 21. I SUBOTA, 22. SRPANJ OD 21 SAT
U Rovinju će se 21. i 22. srpnja održati tradicionalni Festival mediteranske narodne glazbe ''Sete Sóis Sete Luas'' koji će u 2017. godini doživjeti svoje XXV izdanje. Festival ima sjedište u Lisabonu (Portugal) i u Pontederi (Italija). Promovira se putem Mreže za kulturu u 33 gradova, u 11 različitih zemalja Mediterana i država portugalskog govornog područja: Brazilu, Cabo Verde, Francuskoj, Grčkoj, Izraelu, Italiji, Maroku, Portugalu, Španjolskoj, Sloveniji, a od 2008. godine u Hrvatskoj i Rovinju. Festival predstavlja projekte narodne glazbe, uličnog kazališta i likovne umjetnosti, uz sudjelovanje velikih imena mediteranske kulture.

Zbog europske dimenzije i visoke kulturne vrijednosti projekta, potporu mu pruža i Europska Unija kroz programe Kaleidoskop, Kultura 2000 i Interreg IIIB Medocc. Projekt ima za cilj omogućiti međunarodnu razmjenu umjetnika različitih kultura, putem raznih oblika umjetnosti (glazba, fotografija, enogastronomija, kultura).

Kao lik Festivala, zbog svoje simbolične moći, izabran je Leteći stroj “passarola“, koji predstavlja metaforu sna i utopijske slobode. U djelu Joséa Saramaga, „Sjećanje na samostan“ („Memorial do Convento“), Bartolomeo di Gusmão, genijalni graditelj Passarole, gradi je uz pomoć Baltazara Sete Sóis i Bilmunde Sete Luas, likova vizionarske duše koji se kreću srednjevjekovnom Europom, a ugnjetava ih netolerantna, mračna Inkvizicija. Inspiriran današnjim vrijednostima u djelu Saramaga, Festival želi iskoristiti sposobnost snivanja koju nudi umjetnost, glazba i književnost uronjene u stvarnost našeg doba.

Na ovogodišnjem festivalu nastupiti će slijedeći izvođači, predstavnici zemalja Mediterana:

21.07. 2017.

u 21,00: RYTHMES DES 7LUNES (Zelenortska Republika, Izrael, Italija, Maroko, Portugal)
u 22,15: SANTO ANTAO SETESOIS BAND (Zelenortska Republika)

22.07. 2017.

u 21,00: EUGENIO BENNATO (Italija)
u 22,15: GUSTAFI (Hrvatska)

Facebook komentari