Fešta posvećena gramperu okupila sinoć veliki broj posjetitelja

U KAŠTELIRU 24 JELA NA BAZI KRUMPIRA
Fešta posvećena gramperu, kaštelirskom krumpiru, okupila je sinoć na Placu veliki broj turista i lokalnog stanovništva koji su se odlično zabavljali do kasno u noć.

Kao po programu, unatoč vrlo visokim temperaturama, turnir u briškuli i trešeti započeo je već oko 15,00 sati da bi krajnji rezultati stigli tek poslije 21,00 sat sa slijedećim poretkom:
1.    Barić Matija i Ibračević Sanel mladi par kartaša Buzet/Poreč
2.    Antolović Vlasto i Vlahović Delko – Tinjan
3.    Vojvoda Elio i Legović Marijano – Vižinada/Kaštelir
Pobjednici su nagrađeni peharima, priznanjima i  vrijednim nagradama, pršutom, sirom i pancetom.

Boćarski turnir je isto tako trajao do kasnih sati, a pobjednički parovi koji dobivaju pehare i priznanja su:
1.    Legović Franko i Kocijančić Anton
2.    Legović Dražen i Legović Pjero
3.    Šarić Šime i Milan Legović

S obzirom na ekstremne temperature izloženi gramperi ove godine nisu bili rekordnih težina. Najteži je imao 894 grama i donijela ga je Špehar Mia. Najčudniji je proglašen gramper Giovanija Gardenala iz Mendici.

OPG Paulišić, lokalni maslinar iz Labinci, prezentirao je i davao na degustaciju svoja OLIVERI maslinova ulja, a bilo je tu i ostalih lokalnih proizvoda i suvenira.
Turisti, nastanjeni stranci i lokalne domaćice donijeli su 24 vrste jela na bazi grampera. Za malu donaciju Kući Djeda Mraza Kaštelir, moglo se kušati sva jela. Vrijedna ekipa volontera, sastavljena od raznih nacija, vrlo brzo je podijelila grampere sa svih strana svijeta.

Ekipe DVD Grom i NK Kaštelir na licu mjesta su pripremale grampere na starim špakerima na drva koja su dodatno zagrijavala usijani Plac.
Natjecanje u brzom guljenju grampera završilo je pobjedom ekipe iz Austrije koja je za 3 minute ogulila 1750 grama grampera, sve ekipe, bez obzira na rezultat, su nagrađene bocama vina od strane TZ Kaštelir-Labinci.

Nije bilo lako pojesti 520 grama kuhanih grampera koje je trebalo i oguliti, zato su opet sve ekipe nagrađene, a pobijedila je ekipa DVD Grom, bili su brži jer su jeli neoguljene grampere.

Nastupom mladih, talentiranih pjevačica Zajednice Talijana Labinci započeo je i muzički dio programa. Pod vodstvom Diane Bernobić Sirotić nastupile su Anea Ružić, Lara Brizić, Demi Bravar i Stephanie Bernobić.

Nekoliko tradicionalnih pjesama otpjevala je i lokalna vokalna skupina ZT Labinci ''Nigrignanum'' pod vodstvom Diane Bernobić Sirotić.
Neumorni ''Malvazija bend'' svirao je  muziku za ples koja je trajala do kasno u noć.
Feštu su organizirali Općina Kaštelir-Labinci i TZ općine Kaštelir-Labinci, a zaključak je da bi takvih zabava, gdje zajedno sudjeluju turisti i domaćini, svakako trebalo više.
(REX/E.D.)

Facebook komentari