Feljton: Mornaričko-spomen groblje u Puli 3/5

STRUKTURA PRILAGOĐENA POTREBAMA K.u.K. KRIEGSMARINE
Da bi dostiglo sadašnje dimenzije i tretman, Mornaričko spomen-groblje u Puli prošlo je kroz nekoliko faza i država. S obzirom da je osim njega planirana gradnja groblja i za potrebe Puljana, i to na brdu Monte Ghiro, mornaričke i gradske potrebe su za duže razdoblje bile zadovoljene. Mornaričko groblje je, po procjenama tadašnjih garnizonskih stručnjaka bilo dovoljno za zadovoljenje potreba tog segmenta stanovništva.

Smješteno između budućeg časničkog kupališta Valkane, Arsenalskog zida, mornaričkih stanova za časnike i njihovih obitelji, planirane buduće mornaričke crkve Gospe od Mora, godinu dana ranije sagrađene Mornaričke bolnice, rezidencijalnog prostora za vile i „Alten sisplatz“, stare streljane, Marinefriedhof se uklapalo u tadašnju viziju „neue Pola“, koju je zagovarao barun Anton Bourguignon, tadašnji lučki admiral.

S obzirom da je talijanska vlast zabranila pokapanje na tom groblju, što je bilo privremeno ukinuto poslije rata, a Skupština Općine Pula to ponovno zaabranila 1960. godine, ono se više neće proširivati. Ostaje trajna briga za njegovo održavanje u skladu s europskim i svjetskim standardima, kao spomenika velike kulturne i povijesne vrijednosti, sjećanja na vrijeme kad su ovi prostori bili u sklopu Austro-Ugarske.

Mornaričko groblje ograđeno je većim dijelom nevelikim kamenitim zidom, visine oko dva metra, a na pročelju je tradicionalna ograda od kovanog željeza, čiji se tijek prekida na sjeverozapadnom dijelu zgradom u kojoj je bila smještena Uprava groblja. U Mornaričko groblje može se ući na tri ulaza: glavni na sjevernom dijelu, odmah do zgrade Uprave, pomoćni prema kapeli, te onaj na zapadnom dijelu ograde, sada ispred spomen-križa. Na sjevernom dijelu zid izlazi na Katalinić-Jeretovu ulicu, ex-via Lissa, koja je dobila ime po čuvenoj pomorskoj bitci između Austrije i Italije kod otokaVisa, u kojoj je sudjelovala i austrijska eskadra pod zapovjedništvom kapetana linijskog broda Wilhelma Tegetthoffa iz Pule.

Na planu grada iz 1905. Mornaričko groblje ucrtano je u dva dijela: istočnom, na kojem su se obavljali ukopi, i zapadnom, koji je bio predviđen za proširenje prema potrebama.

Istočni dio zida bio je okrenut prema još nenastanjenom prostoru, na kojem se danas nalaze stambene zgrade, a na vanjskom rubu zida stanari su sagradili provizorne garaže za svoje automobile. Zapadni dio zida izlazio je na tada još neimenovanu ulicu, prema gradskoj klaonici, „al macello comunale“. Južni dio zida rezervnog dijela nalazio se stotinjak metara od uvale Valkana, u kojoj je kasnije sagrađeno moderno kupalište za K.u.K. časnike i njihove obitelji.

Struktura Mornaričkog groblja sastojala se iz grobova, grobnih polja, upravne zgrade, kapele, alatnica i hortikultura. U obnovama su dodane spomen-kosturnica za pripadnike talijanske vojske i mornarice, spomen-ploče za njemačke vojnike i veliki križ za komemoracije. Uz to su postavljene dvije spomen-ploče u povodu sjećanja na dovršetak zadnje obnove groblja, čija je desetogodišnjica svečano obilježena u sklopu Dana grada 5. svibnja 2004.godine.

U starom dijelu grobnih polja ima deset, različitih površina, od prvog s 1.460 m2, preko trećeg s 1.316 m2 i četvrtog površine 1.269, do petog površine 704 m2 i najmanjeg šestog, površine 189 m2. U svakom od grobnih polja ima po sedam do 18 redova, a u njima po deset do 25 grobnih mjesta. U novom dijelu groblja, nekada predviđenom za proširenje, označena su još četiri veća grobna polja, na kojima se danas vide pojedina spomen-obilježja, a ukupna površina groblja iznosi više od 22.000 četvornih metara. Grobna polja su označena brojem I. do X., s time da su prva četiri oko kapelice, a ostala zapadno od nje, ispred talijanske spomen-kosturnice. Oko unutarnjih rubnih pregradnih zidova nalaze se brojni grobovi, kao i na južnom zidu zgrade Uprave. Na drugom dijelu, uz cijeli ogradni zid rezervnog prostora, osim zapadnog, postavljene su grupne spomen-ploče njemačkim vojnicima Wermachta, poginulih od 1943. do 1945. godine. Time je za duže vremensko razdoblje definiran status i prostor Mornaričkog spomen-groblja. Ono ne samo da daje posebno obilježje ovom dijelu grada, već je dobilo dostojno mjesto u svim razvojnim planovima Grada Pule, a i kao turistička destinacija Europe.

U sljedećem nastavku feljtona „Specifično hortikulturno uređenje“

Tekst napisao: Branko Perović

Fotografije: Lorena Križanac

Uredio: Diego Bosusco Ptica

Facebook komentari