Fabrizio Radin zatražio povjerenje građana što se tiče Kaštijuna

ODRŽANA TRIBINA O ŽUPANIJSKOM CENTRU ZA GOSPODARNJEM OTPADOM "KAŠTIJUN"
Jučer je pod moderatorskom palicom Elvis Morine održana tribina "Kaštijun - postoji li rješenje?" o ŽCGO Kaštijun, a o problemima Centra govorili su članica Uprave Kaštijuna Vesna Dukić, nezavisna stručnjakinja Koviljka Aškić, predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić i Bojan Blagonić iz građanske inicijative "Čist zrak, duga ljubav", te gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić i župan Fabrizio Radin, a u publici su bili i pročelnici Grada Pule i stručnjaci iz Herculanee. 

Uvodnu riječ uzela je Dušica Radojčić u ime organizatora tribine Zelene Istre, odmah naglasivši da svaki govornik ima pravo obrazlagati svoje stavove sedam minuta da se ne bi uzurpirala tribina. 

"Trebamo početi s dijalogom, nekako smo uvijek počeli s tim rovovima, dijaloga nije bila, sve se svodilo na prosvjede, a ja držim da prosvjedi ne mogu biti učinkoviti kao dijalog. Osim toga, postoji jedna izreka, da ne možete riješiti problem razmišljajući na isti način na koji ste ga stvorili." - rekla je u uvodu Dušica Radojčić dodavši da su do sada svi prijedlozi javnosti bili odbijeni. 

Boris Miletić je na pitanje moderatora prvo istaknuo da politika ne ignorira javnost, da bi nastavio govoriti o samom otpadu.

"Čovjek sam stvara otpad,.ž kako raste životni standard otpada je više, ukoliko gledamo stotinjak godina unatrag, otpada je bilo puno, puno manje. S jedne strane stvaraju ga građani, s druge gospodarstvo, a kod nas utječe i turizam. Meni je žao što nema predstavnika iz Ministarstva okoliša, jer gospodarenjem otpadom ne možemo provesti bez Ministarstva i sustava. Mi možemo utjecati sami na otpad, evo tu imamo plastične čaše, iako bi staklene duže trajale. Evo sad dolazi proljeće i pripreme za ljeto, glomazni otpad se povećava, nekada bi se samo sprešao i to je završavalo na odlagalištu. Pristupanje EU donijelo je i neke normative, a mi smo se obvezali kao država da ćemo zatvoriti 31.12.2018. sva moguća odlagališta u Hrvatskoj i jedine dvije županije koje su išli naprijed su Istarska i Primorsko-goranska županija te smo otvorili Centre za gospodarenjem otpadom." - rekao je Boris Miletić, dodavši da je zakonom riješeno da po županiji može biti samo jedan centar za gospodarenjem otpadom, a po njemu nema rješenja za zbrinjavanje plastike, jer naša komunalna društva umjesto da dobiju poticaj, moraju platiti taj trošak. 

Fabrizio Radin je rekao da se prošlost ne može promijeniti, ali da je zadatak da se problem detektira i da se proba riješiti. 

"Da se Kaštijun zatvori, to kao rješenje za mene ne postoji. Kaštijun treba optimizirati, vidjeti u čemu je problem, ja sam od deset stručnjaka dobio deset različitih rješenja i odgovora, ali to me nije obeshrabrilo, jer problem je svih građana Istre. U Povjerenstvu koje je formirano nalaze se svi gradonačelnici gradova u Istri, i dogovorene su količine koje smiju dnevno dolaziti na kaštijun za vrijeme sezone." - naglasio je Fabrizio Radin.

Bojan Blagonić iz građanske inicijative "Čist zrak, duga ljubav" prezentirao je sam rad inicijative koja okuplja 1500 članova na facebooku, i oni su se odmah pobunili na građenje Centra, jer su znali da će se iz Centra uvijek nešto emitirati. 

"Po ljeti tko radi nešto vani u Medulinu, Banjolama, Vinkuranu ne može ništa raditi bez maske." - rekao je Blagonić. 

Nezavisna stručnjakinja Koviljka Aškić se pitala zašto je analizu vode izradio je Euroinspekt Croatiakontrola, a to nije učinio Zavod za javno zdravstvo Istarske županije. 

"Po njihovim nalazima, ispada da vodu s Kaštijuna možemo flaširati i da je kao takvu prodajemo, jer je po svim parametrima jako kvalitetna, uz nešto nitrata, ista je kao i voda s Učke." - rekla je Koviljka Aškić istaknuvši kako je vidjela da se ravnatelj ZZJZIZ Aleksandar Stojanović raspričao o koronavirusu koji ima inkubaciju 14 dana, po njoj, nažalost teški metali imaju inkubaciju puno dužu i vide se nakon dužeg vremena, a u zemlji oko Kaštijuna teški metali su prisutni u njoj i oko Kaštijuna ljudi ne bi trebali ništa saditi. 

Članica Uprave Kaštijuna Vesna Dukić htjela je prvo objasniti 32 milijuna kuna za unaprjeđenje Kaštijuna.

"Ove godine po ljeti količine otpada su premašivale moguće kapacitete. Neugodni mirisi su posljedica nerazgrađenog otpada, koji se nije stizao osušiti u sedam potrebnih dana zbog velikih količina. Potrebno se dogovoriti s komunalnim tvrtkama o prihvatu otpada ove sezone i ponašati se kao jedan sustav. Mi ne smijemo dozvoliti da preko 600 tona u ponedjeljak dođe na Kaštijun, i to se ovo ljeto neće dogoditi, jer poduzimamo sve mjere da se to ne desi." - rekla je Vesna Dukić.

"Samim time što smo tu, želimo komunicirati s građanima, komunicirali smo i do sada ali smo bili usredotočeni na aktivnosti oko otvaranja suradnje s meritornim instancama o kojima smo ovisili, prije svega s Ministarstvom okoliša i s Fondom. I sada smo došli ovdje sa nečim konkretnim, ne dolazimo bez ičega i da će te znati cijeniti naš napore i da će ti naši napori uroditi plodom. Ja sam uvjeren da nam Kaštijun može bolje funkcionirati, drugih izbora nemamo." - rekao je Fabrizio Radin u nastavku. 

"Moramo mijenjati prvo sebe, mnogi žive od turizma, odsjećam da je u Istri 1990. bilo 17 milijuna noćenja, a 2019. ih je bilo 28, dakle 11 milijuna više, ključno je da Kaštijun ne smije smrditi i nemam ništa protiv civilnog nadzora." - rekao je Boris Miletić.

Dušica Radojčić je rekla ako su svi za, neka već sutra uprava Kaštijuna koju čine Boris Miletić i Fabrizio Radin imenuje odbor za zaštitu okoliša i održivost koji bi se mogao sastojati od nezavisnih stručnjaka i pripradnika organizirane zainteresirane javnosti. 

"Nemam ništa protiv civilnog povjerenstva koje će nas pratiti u našem radu, gledajmo se u oči tko ima nešto protiv činjenice da idemo poboljšati rad postrojenja. Ako imate nešto protiv, onda se ja pitam, zašto ne bismo išli zajedničkim snagama prema poboljšanju rada. Ja vas samo pozivam da vidite da li će to funkcionirati ili neće, da li ćemo imati rezultate nakon toga ili nećemo. Da li mislite da ćemo blokadom postrojenja riješiti problem, samo ćemo blokirati jedno postrojenje koje želi bolje funkcionirati. Dozvolite nam da napravimo poboljšanje, a ako ne budu rezultati, imate nas pravo baciti u kontejner." - rekao je o rješenju poboljšanja rada Centra, Fabrizio Radin. 

Boris Miletić je rekao da Grad Pula razmatra da se na više lokacija stave mjerne stanice zraka te se osvrnuo na fekalne vode, rekavši da više se ne može po starom ispuštati fekalne vode ispuštati u naše more u pulskom zaljevu, već se trebalo ugraditi pročiščivač. 

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo IŽ Aleksandar Stojanović je rekao razlog zašto se Zavod uključio u problem koronavirusa, te je naglasio da ZZJZ nije ingerentan kod ispitivanja tla i to nije u domeni Zavoda, to rade određene inspekcijske službe. 

"Što se tiče letećih čestica i zraka, to su vrijednosti navedene kod kratkoročnih onečišćenja, a ne na godišnjoj razini. To su vrijednosti nekoliko tisuća puta manje od prvih toksičnih bolesti. To su preporučene vrijednosti, kojih bi se morali pridržavati." - naglasio je Aleksandar Stojanović. 

Emil Grbin iz Valbonaši koji stanuje blizu Kaštijuna, jedan od osnivača građanske inicijative rekao je da su oni prije građenja Kaštijuna govorili da će biti problema, ali nas nisu slušali. 

"Mi doma ne moremo tri puta otvarati vrata, a prozore niti ne otvaramo, ali mi smo ih ubjeđivali da ovo nije lokacija za to postrojenje, po njima vidim da će to postojenje ostati na istom mjestu i opet će biti sve isto." - rekao je Grbin.

"Na pragu smo određenih aktivnosti i ja se nadam da ćemo u tome uspjeti. Ja sam sebi držim fige, na kraju krajeva, ne mogu biti siguran, ne želim ništa obećavati, ne želim da nam vjerujete, ni to, ali želim samo jednu stvar, da nas pustite raditi." - rekao je Fabrizio Radin, na što je Dušica Radojčić rekla da je Istarska županija do svega toga i dovela i da moraju zaslužiti povjerenje građana. 

"U svim studijama o utjecaju na okoliš uvijek je bila tehnološka idila. Ako imamo primjedbu, kaže nam se da će biti savršene mjere zaštite okoliša, kao da nas neko vuče za nos. Tražite da vas pustimo da radite, pa ne možemo vas pustiti kad ste nas doveli do ovoga." - rekla je Dušica Radojčić.

Kirac Dean iz Medulina je rekao da će ih podržati kada mu daju datume rješenja i kada u Nadzorni odbor postave Koviljku Aškić, Bojana Blagonića i Dušicu Radojčić, zaprijetivši da Istarska županija neće moći isplatiti sredstva, u slučaju tužbe građana, jer ih ima puno koji su spremni tužiti županiju. 

"Što se tiče tih 400 nedostataka, oni su evidentirani već pri preuzimanju postrojenja, svi evidentirani nedostatci su riješeni o trošku izvođača, osim  jedne pumpe koja je došlam i čekamo montera da je montira. Ugovor s izvođačem nema Kaštijun već Fond za zaštitu okoliša, prema tome dijelove Ugovora između Fonda i izvođača, mi ne možemo javno objavljivati." - rekla je Vesna Dukić. 

Boris Miletić se očitovao na pitanje Roberta Paulette, rekavši kad bi svi mehanizmi bili u lokalnoj samoupravi, da bi onda odgovorni bili samo oni.

"U startu sam rekao da mi je krivo što se nitko iz Ministarstva okoliša nije odazvao. Činjenica je da Kaštijun nije niti raspisao natječaj, nije niti definirao tehnologiju, nije izabrao nadzornog inženjera, niti je bila ugovorna strana Županijskog centra. Još jednom ću ponoviti izgradnja Županijskog centra nije bila opcija, nego obveza. Mi više gospodariti otpadom po starom nećemo moći. Odnosno ova država će zbog toga početi plaćati penale. Lijepo je biti član EU, lijepo je moći slobodno putovati, studirati i raditi, primati mogućnost financiranja iz kohezijskih fondova, ali smo se i obvezali na neke europske direktive. Nije slučajno ovaj projekt sufinanciran nepovratnim sredstvima iz EU, da to nije tako u konačnici bi sami morali sve to platiti. Imamo obvezu kao država Europi isporučiti pozitivne promjene u smislu gospodarenjem otpadom, ja ne znam kako ćemo to napraviti kad u ovom trenutku osim Primorsko goranske i ove županije u ovoj zemlji to nitko nije napravio. Zato se pitamo tko će biti odgovoran za plaćanje penal što se gospodarenjem otpadom ne gospodari kako treba. Kaštijun? Marišćina? Ne vjerujem." - rekao je Boris Miletić.    

Na kraju je tribinu rezimirao modertoar Elvis Morina i dao zaključak da je u Istarska županija u završnoj fazi dovođenja u red Kaštijuna, Civilni nadzor bi omogućio dodatno povjerenje prema odgovornima i postavljanje novih mjernih stanica koje bi pomogle da vidimo što dišemo. 

(Dorijan Vrkljan/foto Elvis Malagić)  

Facebook komentari