Četvrti put zaredom Istra najbolja svjetska maslinarska regija

POSJETILI SMO BRANJE MASLINA NA VODNJANŠTINI I ULJARU AGROPRODUKTA
Flos Olei, najutjecajniji svjetski maslinarski medij, ovih je dana po četvrti put zaredom proglasio Istru najboljom svjetskom maslinarskom regijom.

U čemu je Hrvatska dosad bila četiri puta zaredom najbolja na svijetu ili bar u Europi ako ne računamo pojedinačne fenomene poput Rimca? Doslovno ni u čemu, uključujući vaterpolo, nogomet, rukomet i tenis, piše portal plavakamenica.hr.

O izvansportskim djelatnostima da ne govorimo. Istra je svojim uljima etablirala Hrvatsku kao potencijalno relevantnu svjetsku gastronomsku destinaciju. Uistinu senzacionalni uspjeh istarskih maslinovih ulja za međunarodnu je afirmaciju hrvatske gastronomije jednako važan kao i Michelinove zvjezdice.

Nažalost, umjesto da uvrsti ulje u obavezni katalog hrvatskog predstavljanja u svijetu, ova je vlast lani poslala vojsku inspektora na Dane maslinova ulja u Vodnjanu. Nadamo se da se taj nevjerojatni državni skandal neće ponoviti, nastavlja plavakamenica.hr .

Pošto je trenutno na redu branje maslina, posijetili smo nekoliko maslinika na Vodnjanštini, ali i jednog od najboljih i najvećih proizvođača maslinovog ulja, Agroprodukt.

O ISTARSKOM MASLINOVOM ULJU

Ništa nije ravno toj tekućini, ona je jednostavno neusporediva: simbol Mediterana, zdravlja, gastronomskog užitka i napose lagodne i spokojne starosti. Nesvakidašnjeg je gorkastog okusa, izuzetnog mirisa i sjajni začin ponajboljih jela. Najvrjednija masnoća u ljudskoj prehrani. Sredstvo za njegu tijela, lijek kod raznih tegoba, po mnogima - eliksir života. Božanski plod. Tekuće zlato. Što se krije iza tih nadnaravnih hvala? Ulika! Ulje! Ulje bogova i ljudi. Ulje masline. Ulje milosrđa i pomazanja.

Mitska i biblijska biljka, simbol našeg sredozemnog svijeta i življenja, zaštitni znak Istre. Kršćanski obred i svetkovina: Uličnica pred Uskrs. Maslinova grančica - simbol mira. Grčka mitologija želi da je maslina nastala na sljedeći način: božica Atena bacila je, u nadmetanju sa Posejdonom, kap vode na klisuru i tu je izrasla maslina. Istru je kroz milenije određivala maslina. I prva pisana svjedočanstva vezana za naš poluotok - dugujemo upravo maslini, odnosno maslinovom ulju i to još iz vremena starih Grka i Rimljana. Tada je, vjerovali ili ne, istarsko ulje bilo sinonim za najbolje ulje, takve kakvoće s kojom su se sva druga ulja uspoređivala. Marko Valerije Marcijal (40. - 103.) najznačajniji rimski pisac epigrama, rodom iz Španjolske, ostavio je zapisane najljepše komplimente istarskom ulju. Veličajući svoju Kordobu on je uskliknuo: "Uncto Corduba laetior Venafro, Histria nec minus absoluta testa - Kordobo, koja si rodnija od uljevitoga Venafra, savršena koliko i ulje iz Istre".

Osim mnogobrojnih pisanih svjedočanstva, ostali su i materijalni dokazi: ostaci antičkih uljara duž cijele zapadno-istarske obale, posebice na Brijunima, u Barbarigi, Poreču, Červar Portu. Odmah do njih bile su prave industrijske zone proizvodnje amfora. Naravno da su uz te pogone bili veliki nasadi maslina i to autohtonih istarskih sorti bjelica, karbonera, buža i ostale. Danas kao da smo na novim počecima. Imamo pedigre bez premca, očito odličnu klimu i sastav zemlje, pogodan geografski smještaj, tradiciju, iskustvo i stručnjake, no, izgleda da ipak zaostajemo za novim svjetskim trendovima i saznanjima. Pred nama je veliki iskorak, izazov u stvaranju maslinika probranih autohtonih sorti, vrhunskog ulja, prihvaćanju novih tehnologija u uzgoju kao i izgradnji suvremenih uljara.

(REX/FOTO Manuel Angelini)

Facebook komentari