Ervinu Matiću zlato i specijalna nagrada, Dušku Frančuli srebro

ODRŽANA MEĐUNARODNA IZLOŽBA INOVACIJA 'IENA' U NÜRNBERGU
U Nürnbergu se od 31.10. do 03.11.2019. održavao 71. međunarodni sajam inovacija „IENA" 2019. Na ovogodišnjem sajmu, koji je ujedno i najstariji međunarodni sajam inovacija u Europi, Hrvatska je bila zemlja partner sajma. Hrvatska sudjeluje na tom sajmu od 1993. godine gdje se do sada predstavilo više od 700 hrvatskih inovacija.

Na sajmu je sudjelovalo preko 800 izlagača iz više od 40 zemalja svijeta.
Uz pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, HAMAG-BICRO-a, Hrvatske gospodarske komore te Hrvatske zajednice tehničke kulture i ove godine ostvareni su izuzetno zavidni rezultati

Savez udruga inovatora Istarske županije Pula na toj vrlo značajnoj izložbi predstavio je 5 inovacija uz pokroviteljstvo i značajnu potporu Istarske županije Upravnog odjela za gospodarstvo. 

Istarski inovatori predstavili su:

- Uređaj za održavanje branika na autocestama autora Ervina Matića iz Poreča
- "Zaštita pramčanog propelera" Duška Frančule iz Jadreški
- "Zdrava soba" (Koncept) i „MEDIRA“ - biljni kompleks s povećanim udjelom ružmarinske kiseline (RA) i medom, "Grijaće tijelo-radijator s reljefnom slikom" autora Emila Špelića iz Pule

Ovogodišnje inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud kojeg je činilo više od 35 međunarodnih stručnjaka, među kojima i predstavnik Hrvatske.

Posebnu pozornost ocjenjivačkog suda izazvala je inovacija "Uređaj za održavanje branika na autocestama" autora Ervina Matića iz Poreča koju je nagradio zlatnom medaljom, dok mu je Korejska asocijacija za promociju inovatora dodijelila specijalnu nagradu KIPA-e.

Uređaju "Zaštita pramčanog propelera" Duška Frančule nagrađena je srebrnom medaljom.

Članovi ocjenjivačkog suda iz pojedinih država koje su izlagale na IENI-2019 dodijelili su još 2 posebne nagrade
- Specijalna nagrada Poljske agencije za promociju inovatora dodijelila je Miju Miljku i Dubravki Orlić Bašlin iz "Svijet biljaka" Vodnjan za "Zdravu sobu" (Koncept) i „MEDIRU“                  
- Specijalna nagrada Njemačke udruge inovatora dodijeljena je Emilu Špeliću iz Pule za "Grijače tijelo-radijator s reljefnom slikom"

Bio je to još jedan izuzetan nastup Istarskih inovatora na međunarodnim izložbama, posebno na izložbama u Nürnbergu gdje istarski inovatori sudjeluju kontinuirano i stalno osvajaju značajna odličja. Na marginama sajma održalo se niz poslovnih razgovora s potencijalnim poslovnim partnerima iz Njemačke i svijeta.
Član zastupničkog tima na IENI--2019 bio je Leo Pincan – Zamjenik tajnika u Savezu udruga inovatora Istarske županije.

(Rex)

Facebook komentari