Erik Balija: Jel moguće da se od najranjivijih uzme pola milijarde kuna

PRIOPĆENJE ERIKA BALIJE, KOJI BOLUJE OD CEREBRALNE PARALIZE
Svojim priopćenjem nam se obratio Erik Balija, osoba s invaliditetom iz Fažane, a odnosi se na, kako on kaže, nedopustivo ponašanje naše države prema osobama s invaliditetom, jer smatra da se o ovom problemu ne smije šutjeti, već takve stvari treba spriječiti kako više nikad ne bi nekom palo na pamet da se na ovaj način ponaša prema osobama s invaliditetom. A o čemu se radi, pročitajte u njegovom priopćenju koje u cijelosti prenosimo.

"Krenimo redom, svima je već poznato u kakvoj se situaciji nalazimo i da takvo stanje nije nitko mogao predvidjeti, prije samo dva mjeseca činilo se kao da se to ne događa nama, nego nekom drugom, za malo vremena je postalo svima jasno kako se radi o  virusu (Covid 19) koji napada cijeli svijet i kako je potrebno na prvom mjestu zaštititi ljudsko zdravlje, pa su tako zbog zaštite zdravlja krenule mjere od zabrane javnih okupljanja, zabrane održavanja koncerata, zatvorili smo sve kulturne ustanove, kina, kazališta, muzeje, zatvorili su se restorani, kafići, ukratko sve što nije nužno bilo je zabranjeno, ili ograničeno kao primjerice kretanje iz jedne općine u drugu, ili iz grada u grad.

Malo za tim se počelo govoriti kako će posljedično doći do nove financijske krize (recesije) što je i bilo za očekivati pogotovo za one djelove zemlje koje nemaju industriju, nego se bave turizmom. U takvoj situaciji bilo bi logično i normalno da svaka osoba u Republici Hrvatskoj snosi dio tereta ove krize, tako je uostalom govorio i gospodin Andrej Plenković, premjer naše države kako svi moraju snositi teret ove krize, kako bi što prije i sa što manjim posljedicama izašli iz ove situacije.

Ono što me naljutilo u cijeloj ovoj situaciji je kad sam pročitao da je ministar rada i mirovinskog sustava otuđio pola milijarde kuna iz fonda koji je namjenjen osobama s invaliditetom, a da pritom nije o tome nikoga ništa ni pitao, a još manje nekoga obavijestio o svojim planovima i postupcima.

Naime, Plenkovićev ministar Aladrović prvo je u ožujku uzeo 300 milijuna kuna iz sredstava novčane naknade zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, a onda je prije pet dana, iz tog istog fonda uzeo još dodatnih 150 milijuna kuna. Novac je umjesto za osobe s invaliditetom preusmjeren u vladin projekt Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom. 

Država je odlučila štedjeti na – invalidima. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom kažu da ih nitko nije pitao, već je Vlada samo “zagrabila” u taj fond. Znači, Vlada prvo otkida najugroženijoj skupini u našem društvu?

Mislim da bi bio manji problem da je Vlada nekom o tome nešto rekla ili nekog obavijestila, pitam se da li tako gospodin Aladrović, ili gospodin Plenković ulaze u kuće svojih susjeda, prijatelja ili rodbine i tako otuđuje da ne kažem kradu novac iz tuđih kuća. S pravom si postavljam nekoliko pitanja.

Prvo pitanje koje se nameće nekako samo od sebe je gdje je tu solidarnost? Obzirom da je premijer nebrojeno puta do sada izrekao rečenicu kako svi moramo snositi jednaki teret krize, pa se s pravom pitam gdje je ta jednakost o kojoj govorimo? Kao da nemam dovoljno problema koje uzrokuje sama činjenica što sam osoba s invaliditetom jer uz invaliditet pojavljuju se poteškoće u obavljanju svakodnevnih stvari kod kojih mi pomaže osobni asistent, kojeg mjesec i pol nisam mogao uživo vidjeti zbog određene mjere socijalne distance, a sve kako bi zaštitio njegovo i svoje zdravlje, iz istog razloga već neko vrijeme ne odlazim na tretmane kod fizioterapeuta, koji mi je neophodan kako bi se riješio tegoba koje donosi i sama dijagnoza koju imam, odnosno invaliditet.

Pošto sam godinama bio član upravnog odbora Udruge cerebralne paralize Istarske županije naučio sam da se namjenska sredstva moraju trošiti namjenski. Koliko znam ova sredstva su bila namjenjena za potrebe osoba s invaliditetom, između ostalog za našu profesionalnu rehabilitaciju, ili bolje rečeno za stručno osposobljavanje osoba s invaliditeom. Ta sredstva kao što možemo vidjeti iz priloženog očito nisu utrošena namjenski, pa bi za to trebao netko i odgovarati, baš me zanima što bi se dogodilo nekoj udruzi da se sredstva za neki projekt ne utroše namjenski, bi li se prešlo preko toga kao da se ništa nije dogodilo, ili bi udruga morala vratiti taj nenamjenski utrošen novac. Hoće li i ministar Aladrović vratiti taj novac nenamjenski utrošen, ili za njega pošto obnaša ministarsku dužnost u HDZ-ovoj vladi taj zakon možda ne vrijedi?

Poznato je također da se već godinama tvrdi kako država nema novaca primjerice za povećanje plaća osobnih asistenata, pa je moje slijedeće pitanje zbog čega se dio tog novca nije iskoristio za povećanje plaća osobnih asistenata, ili za donošenje zakona o osobnim asistentima? 

Dobro znamo da u našoj državi postoji više slojeva osoba s invaliditetom i strašno me ljuti činjenica da se nikad ne smanjuju financijska sredstva svima jednako, već oni bogati, postaju još bogatiji, a oni koji su na rubu egzistencije kao što je vidljivo iz ovog slučaja, postaju još siromašniji, još bjedniji. Da se razumijemo, nije nitko rekao da osobe s invaliditetom neće sudjelovati u teretu ove krize, ali osobno smatram da je krajnje nekulturno da najranjivija skupina, (osobe s invaliditetom) pomaže državi sa pola miljarde kuna, pitam se gdje je tu pravda, postavljam si pitanje zašto mi osobe s invaliditetom kao najranjivija i najsiromašnija skupina, moramo prvi snositi teret ove krize? Zar ne bi bilo normalnije da se krene od bogatijih prema siromašnijima. 

Pitam se i zašto si državni dužnosnici ne smanje plaću u jeku korona krize na visinu plaće običnog malog građanina ove države i tako budu primjer drugima i pokažu na svom primjeru kako bi trebalo štediti. I na koncu ne manje važno pitanje tko i kada će osobama s invaliditetom vratiti pola milijarde kuna, koje su otuđili bez pitanja, da ne kažem ukrali.

Na kraju ne smijemo zaboraviti nekoliko važnih činjenica. Prva činjenica da mi, osobe s invaliditetom nismo glupe, neki od nas su nepokretni, ali to ne znači, da ne znamo razmišljati. Obzirom da znamo razmišljati, na skorašnjim ćemo parlamentarnim izborima dobro razmisliti kome ćemo dati svoj glas, a to će uvelike ovisiti o ponašanju ove vlade prema osobama s invaliditetom.

U nadi da smo već sada dovoljno sudjelovali u teretu ove krize i pomogli posrnulom gospodarstvu, srdačno Vas pozdravljam u ime svih osoba s invaliditetom."

(rex)

Facebook komentari